"Förut fanns det några få som ville ha bollen själva hela tiden. Nu består Moderaterna i Jönköping av ett gäng spelare som alla vill känna på bollen, men som inser att man måste passa varandra för att göra mål."

Ungefär så sammanfattade Hans Hellström, nummer fem på kommunlistan, den långa period av inre konflikter som har skakat partiet.

När den omtalade listan presenterades på en pressträff på onsdagen var allt förberett för högsta möjliga mysfaktor. Det var värmeljus på borden, bubbel (ja, alkoholfritt) i glasen, leenden framför kameran och så massor av hjärtan av choklad och vanilj. Mycket stod på spel när nomineringskommittén skulle presentera de tio namn som ligger bäst till på listan inför kommunvalet. Det är tydligt att partiet vill sätta punkt för de konflikter som har pågått ända sedan nomineringarna till förra valet.

Förstanamn i det som nomineringskommitténs ordförande kallar ett "dream team" är Kent Ly, som petar ner Peter Jutterström till en tredjeplats och därmed väntas ta över Jutterströms plats som kommunalråd. De samlade toppnamnen var inte helt pigga på att tala om det jobbiga 2017, ett år som har beskrivits med ord som kris, strid, skandal, krypskytte, sandlådepolitik, strömavhopp, mobbning, intriger, rackarspel och självskadebeteende.

Annons

Och visst var det ett turbulent år. Fem moderater bröt sig ur partiet och bildade Demokraterna, som nu har bytt namn till Kommunal Demokraterna. Bråket om vilken lokal representant – Sotiris Delis eller Folke Solheim – som skulle nomineras till riksdagslistan fick Moderaterna i länet att surna till, vilket ledde till att bådas namn ströks till förmån för Malin Olsson från Nässjö som kunde knipa tredjeplatsen.

Man kan säga mycket om Moderaternas "käbbel", för att låna en glosa från Stefan Löfvens (S) framträdande i TV4:s valdebatt 2014. Man kan prata om sandlådenivå, förfasa sig över det som flera har beskrivit som rackarspel och krypskytte. Men det är liksom redan gjort. Väljarna vet att nivån stundtals har varit låg.

Samtidigt som Moderaterna på riksplanet genomgick sin tuffa tid under Anna Kinberg Batras sista månader, skedde upptakten till en riktigt jobbig höst i Jönköping. Klimatet var långt ifrån vad ordförande Kristersson skulle beskriva som "vuxet".

Men onsdagen får ses som ett vägval. Vill man haka på den uppåtgående trenden nationellt med ökat väljarstöd får det vara slut på käbbel. Och nomineringskommitténs intervjuarbete med kandidater inför nominering och lokal valplattform verkar ha respekt inom partiet. Kommitténs ordförande, Elisabeth Wahlström, betonade att ingen var långsint i deras parti.

Det återstår att se. Inget är helt klart före stämman den 24 februari. Klart är däremot att väljare brukar vilja tillhöra det vinnande laget. Om Moderaterna i Jönköping ska få tillbaka förtroendet som ett seriöst parti får det vara slut på självmål.

Såväl partiet och allianskollegorna som Jönköpingsborna skulle gynnas av en stark, enad allians.