— Det är den sociala biten som gör att jag nu fortsätter i mindre skala. Jag känner att det blir svårt att släppa allt efter alla dessa år, säger han.

Leif "Brand-Johan" Johansson jobbade i trettio år inom brandkåren och fick på så sätt sitt namn. Det var under en brandinspektion som han upptäckte lokalerna i Smedbyn.

— Jag tänkte direkt att här är det perfekt att ha ett galleri och på den vägen är det, säger han.

Han började i en lokal på 130 kvadratmeter. Efter 40 år som gallerist lämnar han nu över 2500 kvadratmeter till Husqvarna FF som ska ha sitt allaktivitetshus där.

— Jag är glad att HFF tar över mina lokaler. Det projekt som klubben ska ha är mycket fint och jag tycker det är bra när de gör något för söder i Huskvarna, säger han.

"Brand-Johan" tänker fortsätta med sin ramverkstad och även bli konsult.

— Jag har ett stort nätverk och de kontakterna ska jag utnyttja. Exempelvis har jag fått förfrågningar om att hjälpa två museum i Tyskland med att rama om tavlor, hänga och förmedla kontakter, säger han.

Han har många minnen från sina 40 år som exempelvis när han duade kungen och hälsade på honom i blåbyxor då de invigde Husqvarna vapenmuseum.

Annons

— Jag träffade honom flera år senare vid Husqvarna AB:s 350- årsjubileum. Jag frågade om han känner igen mig. Då svarade kungen. "Er glömmer jag aldrig", skrattar "Brand-Johan".

Det har varit otaliga utställningar på galleriet genom åren. Den som dragit flest besökare var när Josef Simon ställde ut sin keramikkonst 1978. Då kom 50 000 personer och Aktuellt gjorde ett inslag. Intresset kring utställningen kretsade kring konstnärens keramikfallosar och "Brand-Johan" berättar en hisnande historia om när han och Josef Simon skulle flytta utställningen från Smedbyn till Verona i Italien.

Brand-Johan körde ned tre ton keramikfallosar och andra konstverk, på en släpkärra som skulle klara ett ton. Färden gick över Alperna med en nervös konstnär på passagerarsätet.

En lokal konstnär som Brand-Johan lärde känna och vurmar för är Calle Örnemark. Sedan någon månad tillbaka har han minnesutställning med hans konst.

— Jag har samlat hans konst under flera olika perioder i hans konstnärsliv. Det gör den intressant, säger han.

I helgen kan man för sista gången se en samlingsutställning med ett axplock av konst som Brand-Johan ställt ut genom åren. Den som besöker galleriet kan även se alla blommor som han nu fått.

— Många tycker det är tråkigt att jag ska sluta, men de blir nog glada nu när jag bestämt mig för att ha ett minigalleri, säger han.

Många kända konstnärer har ställt ut och även uppvaktat galleriet om att få ha sin konst där.

— Häromdagen fick jag en förfrågan om att ha en utställning med Lars Lerin och Mikael Persbrandts tavlor. Jag svarade att du ringer två månader för sent, skrattar "Brand-Johan".