Lindells Herrmode är inte den enda butiken i centrum som upphör utan det gör även Dea Axelsson och Lampladan city. Dessutom gapar Akademibokhandelns lokal vid Hoppets torg tom.

Men det handlar inte om någon butiksdöd i Jönköping, tvärtom enligt Jesper Steen, vd på Jönköping City.

"Går riktigt bra"

— Förra året var det bästa på många år då vi ökade besöksfrekvensen med 16,2 procent och vi slog också årsomsättningen. Så totalt sett går det riktigt bra, säger han.

— Vi har extremt få tomma lokaler och få konkurser jämfört med andra städer, fortsätter han.

Det är inte heller av lönsamhetsskäl som Sven-Olof Lindell stänger utan framförallt av åldersskäl och att han kunde säga upp sitt hyreskontrakt nu.

Men varför säljer du inte istället?

— Det är inte helt enkelt att sälja, jag har haft flera vinkar ute, det är ju fler som trappar av i centrum, säger han.

Svårt med de yngre

Annons

Sedan är det så att handeln har förändrats. Sven-Olof Lindell har haft en trogen kundkrets i många år, men de yngre kunderna är mer rörliga och jagar runt mellan olika butiker, enligt Lindell.

— De är svårare att locka. Jag har mer riktat mig till mogna män.

Sven-Olof Lindell berättar att varenda en av hans kunder säger att det är tråkigt att han lägger ner och att det behövs en sådan butik som han har i stan.

En av dem är Ronny Blomqvist som har varit kund i cirka tio år.

— Ska jag ha något rejält så går jag hit och då plockar han fram vad som behövs.

— Nej, jag behöver inte fråga vad du har för storlek utan det ser jag direkt, säger Sven-Olof Lindell.

Även om hans butik kanske inte är den äldsta i stan så har nog ägaren själv varit i branschen i fler år än de flesta andra - 57 år.

— Jag började som springpojke och elev och för 33 år sedan startade jag den här butiken.

Stänger gör han när varorna börjar ta slut.

Det är alltså ingen butikskris enligt Jesper Steen. Tre, fyra butiker som lägger ner är inte många i relation till de 300 verksamheter som finns. Dessutom är det redan klart att Naturkompaniet ska in i Dea Axelssons tömda lokaler.

— Det är positivt för city.

Så varför går det så bra för Jönköpings centrum?

— Stadskärnan börjar bli färdig efter att det har varit rörigt i många år, infrastrukturen är bra, vi har gratis parkering på söndagar och det finns ett stort utbud av kaféer och restauranger. Jag tror att även folk utifrån har börjat upptäcka att Jönköping har en så trevlig stadskärna, svarar Jesper Steen.