Sida vid sida står äpplemust och kaffe i Vistakulle fruktodling gårdsbutik och kafferosteri. Ingo Deters driver själva kafferosteriet, med hjälp av ett fåtal anställda. Tillsammans ser de till att 25 ton kaffe produceras per år.

— Det är framförallt kaféer, restauranger och grossister som köper kaffet.

Men det finns även kaffe och kaffebönor till försäljning i gårdsbutiken mellan Huskvarna och Kaxholmen. Tur är väl det eftersom Sverige är ett land med många kaffeälskare. Att sätta sig ned och fika, med en kopp kaffe i handen, är näst intill heligt för många.

— Jag gillar hela kulturen med att dricka kaffe. Det här lugnet som infinner sig när man sätter sig ner och tar en kopp kaffe tillsammans, säger han.

Ingo träffade sin blivande fru när han var kaféägare i Düsseldorf. De flyttade till Jönköping och där fortsatte han med kaffemakeriet. Sedan fem år är kafferosteriet inhyst i Vistakulle fruktodlings gårdsbutik.

Klimatet påverkar

Ingo Deters har hunnit bli en lokal profil eftersom kafferosteri är en raritet i trakten. I våras utsågs han till Månadens Jönköpingsbo, kort efter Jönköpings första kaffefestival som han var initiativtagare till.

•Vad krävs för att producera smakrikt kaffe?

Gårdsrosteriet

Så hittar du hit: Sväng av gamla Grännavägen och kör in på Vistakullevägen.

..

Gårdsrosteriet

Så hittar du hit: Sväng av gamla Grännavägen och kör in på Vistakullevägen.

Cirka 500 meter efter trafikljusen vid Vista kulle finns en skylt som pekar åt vänster. På den står det Vistakulle fruktodling. Kör ytterligare några hundra meter tills du kommer fram till gårdsbutiken och kafferosteriet.

Öppet: Tisdag-söndag i juli och augusti.

Specialitet: Eget kafferosteri med olika sorters kaffe.

Visste du att: Kaffe har cirka 800 smakämnen, vilket är nästan dubbelt så många smakämnen än det finns i vin.

Annons

— Ett genuint kaffeintresse. Man kan lära sig det mesta om kaffeproduktion men man måste också vara intresserad av odling och skörd.

Det finns bra och dåliga "kaffeår" precis som det finns bra och dåliga vinår, förklarar han.

— Skörden påverkas av klimatet. Regnar det lite eller mycket så påverkar det kaffebönornas karaktär.

Många smakämnen

Ingo berättar att många kaffekonsumenter är vana vid att kaffe smakar mycket i början, men att smaken klingar av snabbt. I kvalitetskaffe ska smaken dröja sig kvar efter att man har druckit en slurk kaffe, förklarar han.

— Kaffe har dubbelt så många smakämnen än vin. Varför inte dricka kaffe i vinglas och vin i pappmugg? frågar Ingo retoriskt.

Undertecknad är inbiten tedrickare, men fick ändå provsmaka tre sorters kaffe. Och visst är det skillnad på smakerna. Kaffet från Etiopien har fruktiga och syrliga inslag. Mildare och snällare smak på kaffet från Guatemala. Stark, fyllig och jordig smak på indonesiskt kaffe.

En del kunder har hittat sitt favoritkaffe på Gårdsrosteriet, och kommer tillbaka regelbundet för att köpa mer.

— De säger att det är mitt fel att de inte längre kan dricka något annat kaffe än det som de har köpt av mig, säger han och ler.