– Det känns naturligtvis sorgligt, säger Peter Persson (S) som tog initiativ till samarbetet med ETC för snart fyra år sedan.

– Men jag kan konstatera att det finns de som inte försöker. Vi gjorde ett försök och det höll i nästan fyra år och det är väl inte så illa, fortsätter han.

Ambitionen var att nå en prenumererad upplaga på runt 3 000 ex i veckan, men kärnupplagan har aldrig varit större än runt 1 800 bortsett från när man har blåst på med olika kampanjer och rabatterbjudanden. 1 500 i upplaga har varit en magisk lägsta gräns som tidningen nu alltså har gått under.

Annons

Thomas Jokiniemi har varit redaktör och en av två anställda på redaktionen i Jönköping. Han konstaterar att beskedet inte kom som en överraskning med tanke på upplagan. Men samtidigt är det tråkigt att det inte gick.

– Det är en tragedi när en redaktion läggs ner och det är mycket sådant idag. Ju mer media som finns desto bättre. Vi skulle ju vara en motkraft i Jönköping.

Trots allt tycker Thomas Jokiniemi att ambitionsnivån har varit hög och att man har gjort en bra tidning.

Socialdemokratiska Smålands Folkblad grundades 1901 och gick i konkurs 1991. 2011 tog Peter Persson initiativ till en återstart av tidningen och han tog kontakt med ETC:s ägare Johan Ehrenberg. Tidningsföreningen Smålands Folkblad och ETC Förlag bildades och i 29 april 2011 kom det första numret av nya Smålands Folkblad ut.

Ledarsidan har varit oberoende socialdemokratisk där bland annat kommunalrådet Ilan De Basso har skrivit ledare. Han säger i en kommentar att en S-märkt ledarsida har varit viktig för att arbetarekommunen ska kunna ge sin syn på de politiska skeendena och på samhällsutvecklingen.