Ja visst är det skönt med sol och värme. Och varmt har det ju sannerligen varit. Enligt SMHI blir juli månad 2018 historisk då det inte varit så varmt på 260 år.

– Värmen är så otroligt ihållande. Vi slår inte bara rekord i medeltemperatur, som ligger på 25, 26 grader, utan även i antalet dagar över 30 grader, säger Bengt Lindström, meteorolog på SMHI, och fortsätter:

– Det har varit långa perioder av intensiv värme, det är helt unikt. Det började ju redan i maj, det är därför torkan har blivit så katastrofal.

Extremvärmen är envis. Prognosen innehåller nämligen fortfarande inget regn. Enligt SMHI fortsätter juli att vara torr i Jönköpings län. Hela månaden ut.

– Vi ser ingen åska eller nederbörd i prognosen. Det skulle kunna bli lite ökad skuraktivitet till helgen men skurar är lokala och svåra att prognosera. Det är mestadels torrt och riktigt varmt, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Hon berättar att temperaturen kommer att stiga i början av veckan med temperaturer omkring 25, 26 grader. På onsdag väntas det bli 30 grader och under torsdag och fredag ligger temperaturerna över 30 grader, enligt SMHI.

– Det är riktigt varm luft som strömmar in, säger Malva Lindborg.