Fyra bidrag kom in till den utlysta tävlingen, och nu har juryn i kyrkogårdsförvaltningen utsett vinnaren. Gustav Thane driver en konstsmedja i Ryfors bruk utanför Mullsjö och ska utföra sitt vinnarförslag i smide och sten. Juryns motivering är att Thanes bidrag har den högsta konstnärliga kvaliteten i både helhet och detaljer. Sättet att utnyttja ljusinfall och utrymmets hela volym föll särskilt juryn i smaken, liksom möjligheten till exponering både utifrån och inifrån, mot hörnfönster, ugnsrum och anhörigrum.

– Gustav Thane utförde även arbetet på Skogskyrkogårdens nya gravområde förra året. Konstverket kommer troligen på plats framåt mars månad, berättar kyrkogårdschef Magnus Berggren.

Temat som de tävlande konstnärerna har utgått ifrån är "Själens flykt".

– Jag har kombinerat smidesjärn med natursten, och vill spegla tanken på hur själen är det eviga i kroppen. Här är det stenen som får symbolisera själen, säger Gustav Thane.

– Det är en stor ära att ha fått uppdraget, det är inte särskilt ofta som smeder får tillåtelse att göra den här typen av utsmyckningar.

Den pågående byggnationen av krematoriet beräknas vara klar i slutet av mars, då kyrkogårdsförvaltningen ska inleda de första testen av anläggningen.