Skövde


Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Larmet kommer från Livsmedelsverket. Det handlar om frysta jordgubbar från en odling i Polen, som visat sig smittade med viruset Hepatit A. Viruset kan orsaka gulsot. Larmet har gått ut till alla kommuner där man vet att produkten har sålts. Den har sålts genom grossistföretaget Menigo och då handlar det om restauranger och kommunala storkök som är köpare.

Just nu sitter personal på Miljösamverkan Östra Skaraborg och ringer runt till alla sina tillsynskommuner, Skövde, Falköping, Tibro, Hjo och Karlsborg samt restauranger i samma kommuner som har köpt jordgubbarna för att försöka stoppa det som ännu inte ätits upp.

Viruset dör när man kokar bären men den som ätit bären utan att de först kokats kan alltså riskera att ha dragit på sig smitta. Hittills har 12 fall i landet rapporterats och bedömningen är att det kommer att klinga av. 19 juni är det senast rapporterade fallet. Det säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.

– Den som har ätit okokta bär behöver inte bli orolig. Äldre personer är visserligen mer mottagliga och konsekvenserna värre men man får ont i magen och det går oftast över av sig själv, säger han

Kort om Hepatit A

Hepatit A är ett virus som orsakar leversjukdomen Hepatit A, en inflammation som ger gulsot. ..

Kort om Hepatit A

Hepatit A är ett virus som orsakar leversjukdomen Hepatit A, en inflammation som ger gulsot. Hepatit A är mycket smittsamt och finns i tarmen hos smittade människor och sprids via avföringen. Därför kan det finnas i avloppsvatten.

Livsmedel kan antingen förorenas av förorenat vatten eller om det har hanterats av en smittad person. Virus kan inte föröka sig i livsmedel, men det krävs inte heller eftersom det inte behövs mer än 10-100 viruspartiklar för att bli sjuk.

Vanliga smittkällor är mat som tillverkats under förhållanden med dålig hygien och som inte behöver värmas innan den ska ätas, till exempel musslor och ostron, sallad, frysta bär och kranvatten som inte är behandlat och kontrollerat.

Viruset kan också spridas från person till person.SymtomDe första symtomen på Hepatit A är feber, trötthet, magsmärtor, illamående, och kräkningar. Efter några dagar kan hud och ögonvitor bli gula, urinen mörk och avföringen ljusare än normalt. Alla som insjuknar blir inte gula, men de flesta är besvärade av trötthet och kan ha dålig matlust under veckor till månader. Hepatit A läker normalt av sig själv och de allra flesta är friska efter ca två månader.Små barn som infekteras med Hepatit A har sällan sjukdomssymtom och kan därför bidra till stor spridning av sjukdomen i länder där viruset är vanligt.

Källa: Livsmedelsverket

Annons