Första spadtaget för HSB:s näst sista etapp på Kålgården gjordes i december 2014 och inte långt därefter var alla 47 lägenheter sålda. Nu är byggnationen klar och de första bostadsinnehavarna flyttar in i slutet av januari.

Fakta: Miljökrav

Brf Stenhuggaren får certifieringen Miljöbyggnad Silver. Det innebär skärpta miljökrav kring ..

Fakta: Miljökrav

Brf Stenhuggaren får certifieringen Miljöbyggnad Silver. Det innebär skärpta miljökrav kring energislag, ljudmiljö, ventilation och fuktsäkerhet. Certifieringen är ett led i HSB:s strategi för att minska utsläppen från sina bostäder.

– Det är ett populärt område, centralt och nära Spira och kultur. Dessutom är det naturnära med Rocksjöområdet runt knuten, säger Gunilla Gustafsson, som är arkitekt på Tengbom.

De boende har fått välja tillval som tapeter, kakel och klinker och trenden verkar vara vitt, enkelt och stramt.

Annons

– Valen kan antyda att det är ett något yngre klientel som ska bo här. Men alla åldrar är representerade, en del äldre, någon som är uppemot 90 år. I övrigt är det många barnfamiljer och yngre par. Det är praktiskt för de med småbarn eftersom alla lägenheter har tvättmaskin och torktumlare, säger Emma Krantz, som är byggchef på HSB.

Husen har en annorlunda fasad med inslag av skifferplattor som skiftar i rostfärgat, gult, brunt och grått. Skiffern är hämtat från en brasiliansk havsbotten och att ha skiffer på väggen är unikt för Jönköping. Arkitekten menar att det var naturligt att använda sig av sten eftersom det förr i tiden har funnits ett stenhuggeri på platsen.…

– Skiffern påminner om fiskfjäll och skiftar i fantastiska färger. Ingen platta är lik den andra. Även balkongräckena är unika med tre lager folie som kombinerats för att få fram den bärnstensfärgade kulören, säger Gunilla Gustafsson.

Lägenheterna har ett till fem rum, de flesta är fyra- eller femrummare. Priserna har legat på mellan en miljon till nästan tre miljoner, vilket ger ett kvadratmeterpris på 23 511 kronor.

Nästa vecka inleds säljstarten inför sista etappen på Kålgårdsområdet. I bostadsrättsföreningen Entitan kommer det finnas 39 lägenheter fördelade på två hus.

HSB