Snart kan du ta b-körkort med hjälp av studielån. Vänsterpartiet har drivit frågan i budgetförhandlingarna med regeringen och partiledaren Jonas Sjöstedt säger till SVT att lånen ska införas senast 2018. Körkortslånen är ett av Socialdemokraternas vallöften 2014 och tanken är att det här ska öka ungas jobbchanser och göra dem mer motiverade att gå klart gymnasiet.

Enligt S är det i många fall bristande ekonomi som gör att unga inte tar körkort. Samtidigt som andelen unga mellan 18 och 24 år med b-körkort har sjunkit är de två viktigaste anställningskraven just körkort och yrkeskompetens.

Johanna Haraldsson (S), riksdagsledamot från Jönköpings län, säger att klasskillnaderna kan öka när körkortet blir ett hinder för att få jobb.

— Och på landsbygden måste många ha tillgång till bil och körkort. Det här är mycket en arbetsmarknadsåtgärd.

Bli skuldsatta

Körskolläraren Johan Lindell är kluven till beskedet. Han ser en risk i att personer som inte har råd, och kanske redan är skuldsatta, blir mer belånade.

— Det är kanske bättre att de väntar tills de har sparat ihop tillräckligt. Eller så kanske lektionerna kan momsbefrias så att fler ska få råd.

Riksdagsledamoten Johanna Haraldsson tror inte att det faktum att personer med låga inkomster blir mer belånade är ett särskilt stort problem.

— Det måste man titta på. Men vi har ju systemet att man lånar till sin försörjning under studier och skapar förutsättningar för att få jobb. Om vi kan bidra till att de blir mer delaktiga i samhället och får jobb är det bra.

Tårögda elever

Annons

Joakim Nilsson, körskollärare och delägare till körskolan Takörkort.nu, är positiv till körkortslånen.

— Vi stöter på många som har problem med de sista tusenlapparna. Unga som nästan har blivit lovade jobb, men behöver ta körkort först. Det strular till det lite ibland för oss också, säger han.

Hur då?

— Vi är ju människor vi också, samtidigt driver vi en affärsverksamhet. Det är inte roligt att få pressen på sig när en elev kommer tårögd och säger att pengarna inte räcker till.

— Vi har fått lämna en del osäkra krediter för att de ska lyckas. De flesta sköter det, men en del glömmer lite snabbt.

Avbryter utbildningen

Joakim Nilsson säger att det händer att elever tvingas avbryta utbildningen: pengarna räcker inte.

— Och framförallt är det många som vänder sig till osäkra verksamheter. Det är ett stort problem i Jönköping med svarta körskolor.

Enligt förslaget ska den som har avslutat sin gymnasieexamen med godkända betyg få ta CSN-lån på maximalt 25 000 kronor för att ta b-körkort.

— För de flesta som kan köra med sina föräldrar också räcker det och blir över. Om man inte kan köra hemma brukar det kosta mellan 15 000 och 25 000 kronor, säger Joakim Nilsson.

Frihet och jobb

Angelica Andersson, Hije Abbas och Marcus Jonsson ska snart ut på körlektion. För dem är frihet och jobb anledningen till att de tar körkort. Angelica Andersson bor och arbetar i Gränna. När hon har tagit sitt körkort kan hon tänka sig att söka jobb även på andra håll.

— Det är en timmes bussfärd, minst, in till Jönköping och bussarna går ganska sällan. Den största anledningen till att jag tar körkort är för att bli rörligare, säger hon.

CSN
CSN