På lördagens valkonferens i Vetlanda spikade Socialdemokraterna i Jönköpings län sina listor till riksdag och region. Konferensen valde att följa valberedningens förslag från november.

— Valberedningens förslag vann gillande, det var helt enhälligt när det gäller alla de översta namnen. Det var ingen diskussion kring det, utan det var en lugn tillställning, säger Simon Johansson, kommunikationsombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län.

På första plats placeras regionrådet Carina Ödebrink från Vaggeryd, som har varit andre vice ordförande i regionstyrelsen sedan 2014 och distriktsordförande sedan 2013.

— Jag känner stor ödmjukhet och tacksamhet inför att ha fått förtroendet att bli förstanamn. Jag ska göra mitt yttersta tillsammans med alla partivänner för att vi ska kunna flytta fram socialdemokratins positioner ytterligare i och med valet, säger Carina Ödebrink i ett pressmeddelande.

Fem platser

Annons

På andra plats på Socialdemokraternas riksdagslista återfinns Peter Persson från Jönköping. Han har varit riksdagsledamot sedan valet 2010 och var innan dess kommunalråd i 19 år. Sedan följer riksdagsledamöterna Johanna Haraldsson från Vetlanda och Thomas Strand från Vaggeryd på tredje respektive fjärde plats.

På femte plats syns ett nytt namn, Diana Laitinen Carlsson från Eksjö. Hon har tidigare varit kommunalråd och arbetat på Höglandets kommunförbund.

Socialdemokraternas förhoppning är att alla fem ska få en plats i riksdagen.

— Vårt mål är fem riksdagsplatser för Jönköpings län, en ökning med ett mandat jämfört med nu. Och i regionfullmäktige vill vi vara styrande efter valet. Vi har diskuterat i styrelsen och det känns som ett realistiskt mål. Vi tror att våra opinionssiffror kommer att öka ytterligare och att vi kan flytta fram våra positioner. säger Simon Johansson.

Nytt regionråd

Konferensen fastställde också valberedningens förslag på två regionråd. Förutom nuvarande regionråd Marcus Eskdahl från Habo, föreslås Rachel De Basso från Jönköping bli nytt regionråd efter Carina Ödebrink.

De Basso arbetar som lektor, forskare och programansvarig vid Hälsohögskolan på Jönköping University och hon har varit regionpolitiker sedan 2006.