Mattias Alkberg/Södra Sverige är en produkt av skivbolagspolitik som gjorde att de var tvungna att släppa under sångarens namn.

— Tanken från början var att det skulle vara ett band. Jag har inget emot att spela i Mattis namn ska sägas, men det ska skiljas från hans solokarriär. I Södra Sverige skriver alla låtar, säger Henrik Palm.

Södra Sverige består förutom av Henrik Palm (som även är med i In Solitude) och Mattias Alkberg av Frans Johansson från Les Big Byrd, Anton Alamaa från Statik Eyes samt Henrik Höckert från Nitad. Gruppen bildades genom att Henrik var och spelade in en skiva på Studio Cobra i Stockholm. Han hängde på Riche där Frans jobbar och där träffades han och Mattias.

— Vi sa att vi borde göra en hardcore- eller punkskiva. Så blev det. Vi kände inte varandra särskilt väl innan vi spelade in skivan egentligen, det var väldigt projektbaserat men väldigt kul. Sedan spelade ett gig och det var svinkul. Efter det tog vi flera gig och spelade ihop oss.

Annons

Nu är de aktuella med sin andra fullängdare "Rak kant" som släpptes bara för en vecka sedan.

— Vi har haft en idé för varje släpp om hur det ska låta. På den första skivan var det lite Black Flag, ep:n efter ("Punkkungen") ville vi göra mer hardcore. Den här ville vi att den skulle låta mer som exempelvis The Birthday Party, säger Henrik.

Sedan satte sig alla och skrev var för sig med 80-talets experimentella musik i bakhuvudet.

— Vi är ganska demokratiska av oss. Matti kanske kommer med två låtar, jag med två och Frans med två. Mycket har vi gjort tillsammans också, men låtarna har sina tydliga karaktärer från olika medlemmar. Det går så fort när vi spelar in. En bra idé är en bra idé helt enkelt, säger Henrik och fortsätter:

— Att ha Matti på sång gör att vi kan göra vad som helst. Den gör något oavsett vad det är för musik. Det betyder att vi har frihet att kunna göra vad som helst. Jag vet inte om vi har ett tydligt sound, men vi har vissa kvaliteter som vi vill utnyttja.

27 maj spelar Södra Sverige tillsammans med INVSN och Krösus nere på Sofiehof Underjord. Konserten arrangeras av Klubb Whatever och The Hush Hush Club.