Sedan 2010 driver Soheila Fors flera tehus runt om i Sverige. Syftet med tehusen är att kvinnor, som har isolerats på grund av hedersrestriktioner, ska träffa andra kvinnor för samtal och stöd.

Förra året ordnade hon även en insamling med nödhjälp som fraktades till nödställda i Syrien.

Efter Soheila Fors flytt till Sverige i början av 1990-talet har hon flera gånger besökt Kurdistan för att hjälpa kvinnor och prata om demokrati och mänskliga rättigheter. Med sig hem har hon varje gång haft ytterligare minnen av de grymheter som IS utför.

I dagarna publicerade Soheila Fors en dikt om en kvinna på sin Facebook-sida som fick en oväntad utgång.

Annons

— Någon ringde upp och bad mig ta bort dikten. Det är många som ringer och säger dumma saker så jag visste inte vem det var, säger Soheila Fors.

Därefter fick hon två sms kort efter varandra.

— I det första förekom ytterligare hot och i det tredje sms:et hotade avsändaren att de skulle utrota mig och hela min familj om jag fortsatte att kriga mot IS. Det sista sms:et var signerat med IS.

Soheila Fors vänner uppmanade henne att göra en polisanmälan, vilket hon gjorde under torsdagen.

— Jag känner mig helt maktlös och har ingen aning om vad som händer. Jag har sovit oroligt och är rädd för att det ska hända något med mina barn. Men jag står för mina åsikter och tänker inte vika mig. Dör jag, gör jag det för något värdefullt. Vi måste fortsätta vår kamp för de kurdiska kvinnorna.

Dikten på Soheila Fors Facebook-sida är skriven utifrån olika brev som hon har fått från kvinnor världen över.

— Jag älskar att skriva men nu känner jag mig helt skakis.

Polisen har nu inlett en förundersökning och tagit en kopia av samtliga sms. Nästa steg är att göra en bedömning om personskydd.