Den nya organisationen heter World kurdish organisation och för några veckor sedan valdes Soheila Fors till dess ordförande.

— Jag fick frågan från kurdiska stamledare som hade kommit och lyssnat på min föreläsning. Efter den sa de "vi har lyssnat på dig och vill att du ska vara med och starta den här organisationen", säger Soheila Fors.

Soheila Fors har gjort stort väsen av sig i den svenska offentligheten, bland annat genom sin kamp för kvinnor som är utsatta för hedersvåld.

För tre år sedan var också hennes organisation, Tehuset, under stark kritik sedan det kommit fram att det skrivits ett brev om att omvända muslimska kvinnor. Något hon förnekat att hon legat bakom.

Den nya organisationen, WKO, ska vara opolitisk. Åtminstone till en början.

Annons

— Sen kanske vi blir det. Vi vill inte vara beroende av politiker, vi vill framhäva frågor som är viktiga, framförallt hedersvåld, säger Soheila Fors.

Organisationen ska samla världens kurder och kurdisk kultur under ett tak.

— Det första vi ska göra är att samla in alla böcker om kurder och kurdisk kultur. Det finns material i Ryssland, Frankrike och England bland annat. Sedan ska vi starta ett bibliotek, kanske i Jönköping!

Hur bra koll har svenska medborgare på kurdisk kultur?

— Väldigt dålig. Det här är en av de viktigaste frågorna att driva, att visa vad det betyder att vara kurd, vår kultur och vår identitet, säger Soheila Fors.

I Sverige har hon också lärt sig mycket som hon vill ta med sig till Kurdistan som sträcker sig över Turkiet, Syrien, Iran och Irak. I september ska kurder rösta om ett självständigt Kurdistan.

— Vi måste bland annat lära oss hur man använder sig av demokrati och tillämpar mänskliga rättigheter, säger Soheila Fors.

Hennes liv i offentligheten har också gjort henne till en måltavla för extrema krafter. Bland annat har hon fått hot från både IS-sympatisörer och svenska nazister. Men det har lugnat ner sig.

— Det har lugnat ner sig. Jag har inte hört något på två månader och det är nästan så att jag orolig. Men jag har ett larm på mig hela tiden och vakter när jag föreläser, säger hon.