På nationalekonomisk nivå finns det pengar att hämta på att minska ensamheten i samhället. Ensamhet leder ofta till psykisk ohälsa och andra sjukdomstillstånd. En stor andel av de självmord som begås, sker i gruppen ensamma män över 70 år. Motsatsen till ensamhet skapar å andra sidan trygghet för de äldre - och andra.

– Det främsta målet för oss är att fånga upp de som är nyblivna pensionärer, 65-67 år gamla - och det räcker med att man är gift med en pensionär. Det är i den åldern som förutsättningen för att engagera sig är som störst, säger Gittan Ekelund.

Två miljoner mot ensamhet

I veckan har hon varit på konferens på stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd tillsammans med PR-ansvariga från upp till 49 föreningar i Jönköpings län. Vanligen finns det en förening på varje ort, medan det i exempelvis Jönköping finns tre. Målet för PR-folket är att förbättra värvandet av nya medlemmar.

– Tillsammans med de andra pensionärsorganisationerna genomför vi en kampanj för att minska den ofrivilliga ensamheten. Under hösten har vi fått två miljoner kronor i statliga pengar för att lära oss mer om hur vi kan agera, säger Bert Johansson från Nässjö.

Till SPF:s och andra pensionärsorganisationers månadsmöten brukar det komma intressanta föreläsare. Vaggerydsföreningens ordförande Alf Carlsson redogjorde vid ett möte på Fridhäll i Skillingaryd för sin barndoms skolavslutningar, medan Ola Hugosson berättade om vagnstillverkningen i Skillingarydsbygden.

”Håll kontakten med vänner”

Hur många är då inte med i någon av pensionärsorganisationerna?

– Om man räknar antalet röstberättigade i senaste valet som är 65 år eller äldre, blir det 73 541 stycken totalt i länet. Med tanke på att vi har 10 200 medlemmar, och PRO är något större, så är det många som inte engagerar sig i någon pensionärsorganisation, säger Gittan Ekelund.

Annons

Många äldre lever förstås i parrelationer. För befolkningen som helhet gäller det, enligt siffror från SCB, för varannan vuxen individ. Högre upp i åldrarna lever 3 av 4 kvinnor ensamma, medan samma siffror för män är 2 av 4. Förklaringen är att det finns fler äldre kvinnor.

Ni är här för att fundera ut metoder att nå ensamma och andra presumtiva medlemmar. Några utgångstips?

– Det första är väl en uppmaning till de som är medlemmar att ta kontakt med släktingar och gamla vänner, som de inte har hört av på länge. En annan för oss som organisation, är att ha ett brett utbud av aktiviteter så att alla kan känna sig lockade av någonting, säger Kjell Örtlund från Reftele.

I medlemsrekryteringen är det viktigt att hitta någonting som passar alla. Exempelvis statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) lockas av boule.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Månadsmötena basen

Månadsmötena är basen i SPF och andra pensionärsorganisationer. Där sker den regelbundna samvaron, ofta kryddad med intressanta gäster. Trivselkvällar med tema är en mer spännande variant. Andra som är vana att röra på sig lockas av exempelvis boule, bowling och bangolf eller helt enkelt att promenera tillsammans.

Trion vi träffade på Tallnäs har alla tagit till sig delar av den moderna tekniken, som mobiltelefoner, plattor och datorer. De funderar på om sociala medier är, eller kan bli, ett sätt att värva eller hålla kontakten internt.

– Där är det många äldre som har behov av stöttning. Dels behöver man någon som kan lära och tipsa om hur man gör, dels kan man behöva hjälp när det blir tekniska problem, säger Bert.

PRO