För 60 år sedan, den 30 juni 1954, inträffade också en total solförmörkelse och då skulle den vara synlig speciellt i Vätterbygden. Hela Jönköpings-Postens första sida handlade denna dag om ”Århundradets stora himlaevenemang”, en sensationell händelse som lockat hit internationell media och horder av turister och rymdintresserade.

Särskilt het i sammanhanget var trakten kring Lyckås där en tillfälligt observatorium iordningställts. Även i Gränna var förväntningarna stora på det unika solfenomenet denna ”Dagen S” 1954. Alla ville uppleva den närmast magiska stund när månen passerar mellan jorden och solen och dessa ligger i en rät linje så att solen helt eller delvis skyms.

Triangeldramat

Jönköpings-Posten fyllde sidorna med rapporter om det väntade himlafenomenet, men allteftersom dagen för solförmörkelsen kom närmare så ändrade tonen i rubrikerna karaktär. De andades inte längre förväntan. Tvärt om framförde de ett högst oroväckande budskap. ”Tiotusentals mörkerturister lurade? År av forskarmödor till spillo?” frågade JP.

Men vad var det då som plötsligt hotade denna länge emotsedda dag, detta rafflande triangeldrama mellan solen. månen och jorden?

Jo, det var moln! Hela händelsen hotades att utspelas bakom en hel ridå av moln! Det skulle helt enkelt inte finnas en enda blå flik på himlen denna dag, spådde tidningen.

Men bättre brödlös än rådlös, tyckte man på Jönköpings-Posten som helt enkelt chartrade en DC 3:a som skulle ta med sig reporter och en handfull Jönköpingsbor upp ovan molnen där himlen alltid är blå!

Annons

Reportern klev på och kunde senare i lyriska ordalag beskriva sina upplevelser ovanför molnridåerna.

Invasion i Gränna

Det som skulle ske – men alltså inte kunde uppfattas på grund av de förargliga molnen – förväntades inträffa någon gång under tiden 12.30-14.30 den 30 juni.

Till Gränna hade det kommit buss- och billaster med människor som ville se fenomenet och trafikstockningar uppstod denna dag längst stora delar av gamla riksettan. På det hårt trafikerade torget i Gränna kom man knappt fram för alla fordon.

Besvikna rymdforskare

Men av det stora soldramat blev således inte mycket mer än en tummetott. Snopna turister vände hemåt igen. På Lyckås packade djupt besvikna rymdforskare ihop sin utrustning.

Ja, tidningen kunde dagen därpå således bekräfta att solförmörkelsen slutat i ett antiklimax. I Gränna hade dock tagits ett flertal bilder på Grännabor och turister iförda lustiga trekantiga solglasögon eller skydd typ svetsarglasögon som tagits fram för just denna dag.

Att titta in i solen utan speciella solförmörkelseglasögon, det är farligt. I värsta fall kan man bli blind, varnade tidningarna. JP:s reporter kontaktade förstås ögonkliniken på Jönköpings lasarett, men fick upplysningen att inget fall av ögonskador hade inrapporterats denna dag.

Nästa gång 2126

Den mycket omtalade totala solförmörkelsen 1954 blev således inget annat än ett fiasko och hade bara kunnat ses på Gotland och i Bohuslän.

Sedan denna dag den 30 juli 1954 har Sverige inte haft någon total solförmörkelse och nästa inträffar först den 16 oktober 2126. Det vi upplevde i går var bara en partiell solförmörkelse. Månen täcker då en del av solen och lämnar kvar en lysande del med en form som ibland kan tyckas likna en månskära.