Den idag 33-åriga Elin Larsson Forkelid är född i Huskvarna men växte upp i den rödvita orten tre mil norr ut. Det var där i Gränna som hennes stora intresse för musik utvecklades och det var där hon gjorde sina första ljud i en saxofon. Efter det växte fascinationen för jazz stegvis och blev starkare för var dag som gick.

J:son stipendiet

Björn J:son Lindh var en briljant flöjtist och pianist och dessutom en mycket uppskattad komposi..

J:son stipendiet

Björn J:son Lindh var en briljant flöjtist och pianist och dessutom en mycket uppskattad kompositör med låttitlar som Brusa högre lilla å och Härifrån till evigheten. Han hade en närmast omätlig genrebredd och komponerade förutom musiken till sina egna och andras album även klassiska verk samt musiken till ett 60-tal filmer som Mannen på taket, Bröderna Mozart och Jägarna.

Efter Björns bortgång startades en stipendiefond av intäkterna från utsålda konserter i Nora kyrka, Arvika och i Berwaldhallen. Stipendiefonden, Björn J:son Lindhs minnesfond, har som ändamål att en gång per år dela ut ett stipendium till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i Björn J:son Lindhs anda .Stipendiet är i första hand avsett att stödja och främja mottagarens fortsatta musikaliska utveckling.

– Jag spelade piano och gitarr när jag var yngre och höll mer på med sing- and songwriting då. Men sedan fick jag smak för soul och funk, började spela saxofon och hittade jazzen, säger Elin Larsson Forkelid som idag bor i Stockholm tillsammans med sin man och deras tio månader gamla dotter.

I förra veckan presenterades Grännamusikern som årets mottagare av J:son stipendiet. Stipendiet har delats ut sedan 2015 och går varje år till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande precis som grundaren Björn J:son Lindh gjorde fram till sin bortgång 2013.

Annons

– Det är en stor ära att få det här stipendiet. Det känns jättefint att med tanke på att Björn J:son var en sådan fantastisk musikant.

Den 13 december kommer stipendiet på 25 000 kronor att delas ut under Janne Schaffers och Lasse Åbergs julkonsert på Cirkus i Stockholm. Alla redan nu vet Elin Larsson Forkelid vad hon ska använda pengarna till.

– Som frilansande musiker tvingas man till att göra brödjobb som man kanske inte alltid brinner för. Med 25 000 kronor behöver jag inte ta dem och kan istället fokusera på att skriva musik. Varje gång jag sätter mig vid pianot känner jag att det finns saker som vill ut men ofta saknas tiden till att ta vara på idéerna.

Som 20-åring lämnade Elin Larsson Forkelid Gränna och började läsa till jazzmusiker på Musikhögskolan i Stockholm. Därefter har Grännamusikern hunnit med mycket. 2009 släppte hon sin första skiva tillsammans med kvintetten Elin Larsson Group som möttes av stående ovationer av både press och publik. Två år senare kom nästa skiva som resulterade i P2:s utmärkelse Jazzkatten i kategorin Årets grupp. Utöver framgångarna med kvintetten har Elin Larsson Forkelid även mottagit Gullinpriset och spelat över hela Europa.

– Jag blev ifrågasatt när jag valde att satsa på jazzen. Det ansågs inte speciellt häftigt och var ett udda val. Det var säkert många som tyckte att det var lite weird. Men idag är jag supernöjd och stolt över att jag valde som jag gjorde.