Vi träffar Stephan Möller i huset på Hisingsängen i Jönköping. Redan långt ute på gatan strömmar musik emot oss. Den kommer från Stephan Möllers studio där flera instrument, cd-plattor, fotografier och 12 (!) högtalare är en del av inredningen.

— Jo, det har dundrat en del i det här huset, konstaterar han.

Profilen: Stephan Möller

Aktuell: Har slutat som lärare på Kulturskolan.

Ålder: 67 år.

Bor: Hus på Hisingsä..

Profilen: Stephan Möller

Aktuell: Har slutat som lärare på Kulturskolan.

Ålder: 67 år.

Bor: Hus på Hisingsängen i Jönköping.

Familj: Fru Lena, fem barn, åtta barnbarn.

Intressen: Bara musik.

Läser: Tommy Sörensens bok ”Från en handfull nässlor till popens bakgårdar”.

Ser på tv: Nyheter

Motto: Var snäll mot andra, då blir de smälla mot dig

Här finns hela hans musikkarriär dokumenterad. Allt material är överfört i digital form. Från de allra första fotografierna på den mycket unge Stephan i The Caretakers och ända fram till den oförglömliga dagen nyligen när han avtackades på Kulturskolan.

Musikaliskt arv

I vardagsrummet står en vacker gammal luta av den typ vi känner igen från Evert Taubes framträdanden. Den är Stephan extra rädd om.

— Det var pappas, berättar han. Nisse Möller var lutsångare och spelade på Industrihotellet i Huskvarna, på Roddarnas och flera andra ställen.

Intresset och den musikaliska begåvningen gick i arv till hans söner.

— Jag var nio år när jag började spela trummor i gossmusikkåren i Huskvarna. Jag var elva år när jag hade min första spelning. Det var i gruppen Four Comets som var populära på ungdomsgårdarna.

— Vi var ju för unga för att ha körkort så vi tog taxi till spelningarna. Vi fick 125 spänn i gage. Pengarna delade vi i fem högar om 25 kronor i varje. Den femte delen var till taxikillen. Då ingick hämtning.

”Bäst av alla”

På en av ungdomsgårdarna kom en kille fram till Stephan Möller och tyckte att han borde spela med ett större band. Strax därpå hörde lokala bandet The Caretakers av sig. Bandet skulle byta ut sin trummis och Stephans bror Tommy, som brukade öva gitarr hos bandmedlemmen Lasse Starck, sa att han hade en brorsa som spelar trummor.

Stephans provspelning utföll till belåtenhet och bara 14 år gammal blev Stephan Möller trummis i bandet som snart skulle få en jättehit med ”The End of the World” som rusade raka vägen till första plats på Tio i topp och låg kvar där i 14 veckor medan Beatles bara låg trea. ”The Caretakers är bäst av alla svenska popband hittills”, skrev Expressen.

— Men bestämmelserna var hårdare på den tiden, konstaterar Stephan Möller 50 år senare. Morsan måste skriva på intyg för att jag skulle få vara ute och spela på kvällarna. Men efter spelningarna skulle jag hem direkt. ”Kör hem honom”, sa de amdra killarna och satte mig i en taxi. På dagarna gick jag i Alfred Dalinskolan i Huskvarna. Skolledningen var förstående och snälla. En sommar ordnade de in mig på en musikskola i Malmö.

Eget sound

Annons

Det var vid en spelning i Tyskland killarna i The Caretakers träffade medlemmarna i ett engelskt band med sångaren Mike Wallace.

— Vill du komma med i vårt band? undrade vi och så blev det. Genom Mike fick vi ett helt nytt och eget sound.

Killarna övade i en så småningom legendariskt liten stuga i Vättersnäs.

— Många av den tidens popband träffades där. Tages, Shanes, Ola & The Janglers, Hepstars och så vidare. Alla visste var vi bodde. Flera av killarna är jag kompis med än.

Mike Wallace återvände efter en tid till England vilket var en stor förlust för bandet. men den unge Stephan Möllers rykte som skicklig trummis spred sig. Snart började andra band och artister höra av sig.

Först ringde Lenne Broberg I Lee Kings. Stephan Möllers berättelse blir sedan en lång räcka av ”sedan ringde,.,.”. Det var Tom & Mick & Maniacs, det var Claes-Göran Hederström som vunnit Melodifestivalen 1968 med ”Det börjar verka kärlek banne mig”, det var Salt och Peppar, Swede Singers, Gimmics, lokala bandet KG 22, Spotnics, Cool Candys, Georgie Fame, Lill-Babs och så vidare.

Med Gimmics for Stephan Möller till Japan för att delta i deras motsvarighet till vår Melodifestival. Minnesvärt på många sätt, inte minst därför att han där fick träffa Frank Sinatra och Shirley Bassey som satt i juryn.

Alltid Jönköping

Under alla dessa år med mycket resande hade Stephan hela tiden sin fasta adress i Jönköping.

— Jag tyckte inte om Stockholm och åkte hem om det så bara var två dagars ledighet.

Ibland var han riktigt trött på allt flackande land och rike runt. Det krävdes också mycket planering för att kombinera lärarjobbet på Kulturskolan med spelningar och familjeliv.

Säkert underlättade det att mer eller mindre hela familjen och släkten ägnar sig åt musik. Fru Lena Winald-Möller sjunger och bland barnen är sonen Joakim Möller, som också spelar trummor, redan ett känt namn.

Nu har Stephan Möller slutat som lärare på Kulturskolan.

— Vilket fantastiskt avtack jag fick! Ett väldigt fint minne. Förra året hade jag ångest inför den sista dagen på Kulturskolan, men nu känns det jättebra att sluta. Nu åker vi i väg på semester och i augusti väntar en ny spelning med Spotnics i Köpenhamn.

Pop