Det är ett lite speciellt sommarjobb. Tobias Haraldsson och Gabriel von Rosen är guider och vägkyrkovärdar i Habo kyrka under sommaren.

De delar på ansvaret för att varje hel timme hålla visningar i kyrkan som kallas Träkatedralen vid Vättern.

— Det är min andra sommar här. Det är jättekul att bara gå och tjöta, säger Tobias Haraldsson och skrattar.

Habo kyrka är det mest besökta resmålet i kommunen. Turister kommer från när och fjärran.

Annons

— Från hela jorden. Senaste veckan har vi haft besökare från Kanada, från Kalifornien, från Israel. Ja, från hela jorden, säger Gabriel von Rosen.

Intresset för den gamla träkyrkan och dess målningar sprids inte minst genom Haboborna själva. De berättar om kyrkan för besökare till trakten.

— Det är framför allt grannryktet. Men vägkyrkans skyltar lockar en del hit. Många läser också på internet förstås, säger Tobias Haraldsson.

Som resmål har Habo kyrka hög närvaro på Instagram och höga betyg på resesajten Trip advisor.

Habo kyrka, som fick sin nuvarande utformning år 1723, är byggd med läktare runt hela kyrkorummet. Väggar och tak är täckta av målningar från katekesen. De unika målningarna utfördes på 1700-talet och är ovanligt välbevarade.

— Det är mycket att lära sig och på varje visning lär man sig något nytt. Förra året fick jag plugga mycket. Men Daniel Carlsson, ordinarie guide, är en bra stöttepelare. Det finns ingenting om kyrkan som han inte vet, säger Tobias Haraldsson.