Det är kultur- och fritidsförvaltningen som står bakom arrangemanget Sommaronsdagar. Under fem onsdagar i juli och augusti anordnas olika aktiviteter för såväl vuxna som barn.

– Vi vill att det ska vara för alla, att det passar barn och vuxna, ungdomar och familjer, säger projektledaren Josefin Nilsson.

Tanken är att det ska hända saker i staden under en tid när många är lediga. Aktiviteterna arrangeras på olika platser i Jönköping och det mesta är utomhus och gratis.

- Precis som tidigare år är det ett varierat program på olika platser. Inget år är det andra likt, med undantag för Megaloppisen, säger Henrik Hermansson på kultur- och fritidsförvaltningen.

Megaloppisen har varit ett populärt initiativ. Den anordnas för tredje gången och årets loppis äger rum den 25 juli i Rådhusparken.

Först ut i sommarens program är Barnens sommaronsdag den 11 juli. Då anordnas olika saker för barn, allt från digital ansiktsmålning till dans, teater och allsång. Platsen är sommargågatan på Trädgårdsgatan, utanför Studio Silk som också har aktiviteter under sommaren.

– Det händer något hela tiden, det pendlar mellan utomhus och inomhus, säger Josefin Nilsson.

Veckan efter, den 18 juli, flyttar Sommaronsdagar vidare till nya kvarteret Ödlan vid Södra Munksjön. Det blir utomhuskonsert med bland andra Ebba & Disa från Skövde, DJ Dennis och Jönköpingsbandet Catalina Blue.

Annons

Publiken kan sitta utomhus och se liveakter på scen, köpa mat från en foodtruck, spela kubb eller tävla i musikquiz.

Catalina Blue uppträder den 18 juli på Sommaronsdagar.
Foto: Victor Westin

Årets säsong med Sommaronsdagar avslutas den 8 augusti. Det blir två föreställningar med soffopera i Rosenlunds herrgård. "La Serva Padrone" med gästregissören Sigrid Tschiedl har redan blivit mycket omtalad.

– Det har varit ett stort intresse. Alla sittplatsbiljetter är faktiskt redan uppbokade, säger Josefin Nilsson.

Arrangören har släppt ett antal lyssnarbiljetter för platser med begränsad sikt.

– Det är en perfekt miljö för opera, med Rosariet och nyrenoverade Posses park. Sammantaget finns det något för alla de kommande onsdagarna och i vårt vackra Jönköping, säger Henrik Hermansson.

Sommaronsdagar 2018

11 juli: Trädgårdsgatan: Barnens sommaronsdag på sommargågatan

18 juli: Kvarteret Ödl..

Sommaronsdagar 2018

11 juli: Trädgårdsgatan: Barnens sommaronsdag på sommargågatan

18 juli: Kvarteret Ödlan, Södra Munksjön: Musik med Ebba och Disa, Catalina Blue och flera lokala artister samt quiz och kubb

25 juli: Rådhusparken: Megaloppis

1 augusti: Trädgårdsgatan: Scensommar på sommargågatan, bland annat med föreställningen "Det omedelbara"

8 augusti: Rosenlunds herrgård: Soffopera "La Serva Padrone"