Det märks att våren är på gång när Jönköpings-Posten besöker Sonja Grandell på gården i Bodanäs. Hönsen har börjat värpa nästan dubbelt så mycket de senaste veckorna och Sonja och hennes familj får runt tio ägg per dag från de 19 hönorna som bor ute i ladugården.

— Här har det funnits hönor sedan gårdens begynnelse. Man blir lite bortskämd med att alltid ha egna ägg, säger Sonja.

"De blir tamare"

Äggen som är lite trasiga behåller familjen själva, resten säljer de till vänner. Hönorna är lantbruksdjur för familjen men Sonja tror att de skulle passa bra som husdjur också.

— De blir tamare om du håller på och kelar med dem. Folk har ju grisar som husdjur men hönor är lättare att ha, säger hon.

Annons

Hönorna matar hon två gånger om dagen och en gång i månaden blir det storstädning av hönornas utrymme. Där emellan gäller det att hålla rent och byta ut halmen med jämna mellanrum.

— Talesättet högsta hönset stämmer bra överens med verkligheten. Hönorna har en inbördes rangordning. Det är alltid samma hönor som sitter högst upp på sittpinnarna och kommer fram och dricker vatten först.

Då och då smyger det förbi katter genom ladugården medan Sonja matar hönorna med foder. Ibland får hönorna matrester från huset som potatisskal, äppelskruttar och överbliven sallad. Det gäller att gå ner på samma nivå som hönorna och vara ganska stilla för att de ska våga sig fram.

— De är nyfikna egentligen. Om du ger det en stund så ska du se att de snart hoppar upp i knäet, säger Sonja.

Månskensbönder

På gården finns även en tjur och tio kvigor. Både Sonja och hennes sambo har heltidsjobb och när det kommer till djuren hjälps hela familjen åt. Familjens två tonårsbarn brukar mata djuren när de kommer hem från skolan.

Har du något råd till de som vill skaffa hönor?

— Det är klart att det är lite jobb att ta hand om och att man blir ganska bunden. Men klart att man ska skaffa hönor om man vill det.