En fika på skolans kafé kan snart skilja sig väsentligt jämfört med att gå till ett vanligt fik.

Mer grönsaker och mindre rött kött rekommenderas i skolan.
Foto: Arkiv/VGT

– Vi ser inte att skolkafeterian behöver tävla med de kommersiella affärer som finns utanför skolan. Det står var och en fritt att gå dit om man är tillräckligt gammal, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket till TT.

Livsmedelsverket motiverar de ändrade rekommendationerna med att det som köps i skolkafeterior ofta fungerar som ett mellanmål, vilket för många barn blir den första typ av mat som de själva lär sig att tillaga. Då vill Livsmedelsverket att skolan ska föregå med ett gott exempel.

Skolkaféer bör inte erbjuda söta bakverk enligt nya förslag från Livsmedelsverket.
Foto: Lovisa Svedlund

– Vi tycker inte att skolkafeterior ska servera godis, läsk, glass eller söta bakverk. Skolkafeterian bör tillhandahålla goda, nyttiga och miljösmarta mellanmål som smörgåsar, frukt, grönsaker, smoothies eller yoghurt, säger Anna-Karin Quetel.

Livsmedelsverket rekommenderar även förändringar i skolmaten. De föreslår mer grönsaker och fisk i måltiderna. Verket vill även se minskningar av måltider med rött kött (främst nötkött och fläskkött) och med mängderna av socker och salt i maten.

– Vi behöver se över sockret i hela skolmiljön, säger Anna-Karin Quetel.

I de nya råden tycker Livsmedelsverket att det är lämpligt att skolorna alltid erbjuder flera olika måltider där minst an av rätterna är vegetarisk. Ett salladsbord med minst fem olika sorters grönsaker bör skolorna också sträva efter att erbjuda.

Annons

Livsmedelsverkets råd är inte tvingande utan fungerar som rekommendationer för skolorna när de ska planera matsedlarna.

Mat