Stigen ned till det som en gång var lusthuset är hal av is. En rest från räddningstjänstens arbete här i torsdags kväll. En svag rökdoft sprider sig från förkolnade brädor och en svartbränd brandsläckare ligger en bit bort.

— Det är jättetråkigt, såklart. Allt jobb vi har lagt ned och allt jobb vi har framför oss. Men vi är så glada att det inte spred sig till huset där vi bor eller till butiken och de andra byggnaderna. Och att vi faktiskt var hemma så att vi kunde se det, säger Maria Johanskog.

Hon och Leif kom hem från en semesterresa i veckan.

— Annars hade vår tonårsdotter varit här hemma själv, och det hade inte varit roligt. Vi är tacksamma att vi hann hem, att vi såg det och att vi inte låg och sov.

Såg något ljust

Det var när familjen satt och åt middag i torsdags kväll som de upptäckte det.

— Jag såg något ljust. Då hade lågorna redan nått utanför fönstren. Vi ringde efter brandkåren, säger Maria Johanskog.

Annons

Det var lusthuset, med dess konferens- och massageanläggning, som stod i lågor. De funderade på om något gick att rädda, om de skulle gripa in på något sätt och om branden skulle sprida sig vidare till huset.

— Först blev man chockad. Vi kom fram till att räddningstjänsten nog hinner komma, säger Maria Johanskog.

Och det gjorde de.

— Mullsjöstyrkan var här på bara några minuter.

Då var byggnaden helt övertänd. På en halvtimme hade lusthuset brunnit ned till grunden, men elden spred sig inte vidare.

— När de åkte kände vi oss trygga. De informerade oss hela tiden om läget, säger Maria Johanskog.

Får hjälp

Snart började Maria och Leif fundera över morgondagen. På fredagsförmiddagen skulle nya gäster komma till Skogsro.

— Det gör att allt blir ganska mycket krångligare. Vi får improvisera. Vi har känt oss splittrade, men kunderna har varit väldigt förstående, säger Maria Johanskog.

Under fredagen hade de besök av sitt försäkringsbolag och snickare har redan varit på platsen. De kommer att få hjälp att bygga upp allt igen.

Maria Johanskog har en idé om hur branden kan ha startat:

— Det är inte utrett än, men jag skulle förmoda att det har hänt något med braskamminen.