På söndag spelar Skövde Dukes, som leder division 1 Västra, mot Carlstad Crusaders i Karlstad. Matchen är avgörande för vilket av lagen som vinner serien i år och Skövde Dukes har fördel av sin ledning i tabellen.

Om Skövde Dukes vinner, spelar lika eller förlorar med upp till sju poäng tar Skövdelaget hem seriesegern och har då möjlighet att avancera till den högsta serien i Sverige.

— Det är en viktig match, det känner alla av, säger Artur Karlsson, som är ordförande i Skövde Dukes men också en av de runt 35 spelarna i seniorlaget.

"Historiskt"

Skövde Dukes bildades i början av 90-talet och Artur Karlsson anslöt sig till föreningen ett par år därefter. Han har aldrig varit med om att Skövdelaget nått så här stora framgångar.

— Det är historiskt. Vi är inte bortskämda med sådana här säsonger, det har gått upp och ner, säger han.

Ny huvudtränare

Siemon Severin har i år varit huvudtränare, sedan han för ett år sedan flyttade till Skövde för jobb inom det militära. Att jobba i gröna kläder är för övrigt något han delar med stora delar av spelartruppen.

Annons

Till sin hjälp har han flera coacher för olika delar av spelet, bland dem finns Oscar Wackelin som är coach för det defensiva spelet.

— Det har gjorts en medveten satsning i år med fler coacher. Tidigare var det spelande coacher och det är en jättestor skillnad. Amerikansk fotboll är väldigt taktiskt. Det gäller att ha ögon vid sidolinjen som ser vad motståndarna gör, säger Oscar Wackelin.

Samarbete

En annan förändring från i år är ett samarbete med den föreningen Jönköping Spartans, som bildades för ett par år sedan och inte har ett eget seniorlag. Nio medlemmar i Jönköpingsklubben har under säsongen deltagit i Skövde Dukes som spelare, vilket inneburit en förstärkning till den nu rekordstora spelartruppen i Skövde Dukes.

Bland dem finns ordföranden för den unga föreningen Jönköping Spartans, Fredrik Bengtsson, som ser fram mot söndagens stora avgörande.

— Det är mitt livs viktigaste match, säger han och berättar att han till och med får upp släkt från Skåne till Karlstad för att titta på matchen.

Gynnsamt

Samarbetet mellan klubbarna ska utökas till nästa år, även på juniorsidan. Skövde Dukes saknar damlag och under nästa år är tanken att tjejer från Dukes kan spela i Jönköpingslaget.

— Samarbetet har varit gynnsamt för båda klubbarna, säger Fredrik Bengtsson.

Jönköping Spartans ambition är att på sikt även skapa ett eget herrseniorlag.