Klockan var runt sju på morgonen den 22 juli när en familj från Jönköping blev väckt av att det stod två polismän i sovrummet i deras sommarstuga utanför Gislaved. De hade inte hört att polisen hade knackat eftersom de hade en högljudd fläkt i sovrummet.

Läs mer: Par åtalas för mordbrand i lyxvilla

Fullt utvecklad brand i villa

Polispatrullen berättade för familjen att det hade varit en kraftig brand i deras villa på Bymarken i Jönköping. Familjen blev chockad och hade inga teorier om vad som hade hänt. Pappan i familjen hade kontakt med försäkringsbolag och räddningstjänst hela dagen för att hålla sig uppdaterad om händelsen.

Inbrott i stugan

Räddningstjänst och polis som var på plats vid branden fattade ganska snart att brott kan ha legat bakom branden. Ytterdörren stod öppen och en gummimatta var placerad över tröskeln så att den inte kunde stängas. Dessutom hade ett fönster till källaren krossats.

På eftermiddagen skulle familjen åka in till Värnamo för ett ärende. Familjen blev borta i ungefär en timme.

När familjen kom tillbaka till sommarstugan upptäckte de att en ruta var krossad till en dörr och att det saknades en dator och flera hårddiskar.

Inbrott på Lidingö

Polisen hade vid det här skedet inga spår på vem som hade kunnat ligga bakom den anlagda branden och inbrottet. Men polisen i Stockholm hade inlett en förundersökning där en man i 45-årsåldern, tidigare vd för ett stort företag där familjefadern även varit involverad, var misstänkt för ett inbrott i en bostad på Lidingö.

När polisen gjorde en husrannsakan hittades tändvätskor, braständare och registreringsskyltar som hörde till en bil vars ägare bodde i Jönköpingstrakten. Registreringsskyltarna hade anmälts som stulna dagen innan branden i Jönköping.

Förnekar brott

De hittar även affärsanteckningar som visade kopplingar mellan den misstänkte mannen och familjefadern. Familjefadern i sin tur blev kallad till polisförhör några dagar senare. Han pekade då ut den förre vd:n som trolig gärningsman bakom både inbrottet och den anlagda branden. Han berättade att de båda hade haft en privat och affärsmässig relation men som nyligen hade försämrats.

Anledning till mannens misstankar mot den förre vd:n var att han hade varit under utredning för ekobrott för en händelse på det företag som de båda hade varit involverade i.

Mannen i 45-årsåldern häktades tidigare i år tillsammans med sin sambo, en kvinna i 30-årsåldern. Båda är misstänkta för mordbrand och grov stöld och förnekar brotten.