Det står en halvnaken kvinna framför Gamla Submarine. Intill syns en gammal bil och huset ser övergivet och spöklikt ut. Titeln är "abandoned fearytales - the candyfactory & Ms Curse".

Tidigare i år tog fotokonstnären Czon även ett foto vid Brahehus, på temat Sankt Göran och draken med en minidrake och en kvinna som Sankt Göran.

– Vi var där med en modell bosatt i USA, som från början är hemmahörande i Jönköping. Min tanke var då att försöka hinna med att besöka även "Submarine" men kylan tog modellen så vi hoppade det för den gången, skriver Czon i ett mejl.

Skräckromantik

Konstnären eller konstnärerna brukar ofta ta bilder eller skapa installationer som föreställer sagoväsen eller anknyter till spökhistorier. I texten till bilden från Submarine står det att det vilar en förbannelse över huset som byggdes 1974. De hänvisar till en legend om att en kvinna ska ha mördats på platsen för längesedan.

Annons

– Sen en sen natt som denna kom hon till mig och jag förstod att vi måste ta oss till Submarine, för att ge henne en chans att återta sitt egna förflutna. Så att hon inte glöms bort.

Brokig historia

Fastigheten Flygaren har använts som polkagrisfabrik, motell och disko. Bilden därifrån finns att beskåda på konstnärskollektivets facebooksida.

Det hemlighetsfulla konstnärskollektivet Czon & Underground har genomfört likande projekt i andra delar av Sverige och har även ställt ut, i Sverige och i Tyskland.

I oktober genomförde Czon en gatukonstkupp i Falkenberg, en två ton tung staty placerades på en central plats i staden.

Czon skriver att pseudonymen är viktig eftersom konstnären ibland agerar i en gråzon och för att konsten ska bedömas på sina egna meriter.

– Jag vill att konsten ska bedömas för vad den är och inte för vem jag är.