Mosa Rezai kom till Sverige från Iran med den stora flyktingvågen i november 2015. Han var 24 år och placerades i Jönköping.

Språkcafé i Pingstkyrkan firade succé

220 nyanlända gäster kom till julavslutningen.

Språkcafé i Pingstkyrkan firade succé

220 nyanlända gäster kom till julavslutningen.

– Jag är född muslim, men i september i fjol döpte jag mig här i Pingstkyrkan, berättar Mosa Rezai som sedan en tid bor i kyrkans källare och alternerar svenskstudier med jobbet som volontär i församlingen.

– Tack vare kyrkans arbete och öppna famn känner jag mig hemma i Sverige i dag, säger Rezai med ett tjusigt träkors runt halsen.

Språkcaféet, eller Café hela världen – har hållits varje torsdagskväll under hösten och haft olika teman, som: ”Att leva som utlänning”, ”Hur svenskar umgås”, ”Att nå sitt mål”, ”Ambulansen på besök”, ”Astrid Lindgren”, ”Ekonomi”, ”Konst”, ”Skapad unik - Om att få ett barn med Down syndrom”, ”Återvinning och sophantering”, ”Söka lägenhet”, ”Volontärarbete på Lesbos”, ”Fattigdom och utanförskap”, ”Högtider”.

– Det är otroligt viktigt att nyanlända får känna sig välkomna och blir erbjudna att få lära sig svenska och om Sveriges kultur, säger Mosa Rezai, deras situation där de kommer ifrån är helt olik vår, här i kyrkan får de prata av sig, hitta vänner och integrera sig i samhället… som jag har gjort.

Och det är ingen överdrift att säga att språkcafét har blivit en succé.

Annons

– Vi har arrangerat Café hela världen i några år nu, och hela tiden har det kommit fler och fler, de senaste torsdagarna har det varit runt 150 inkluderat volontärerna, berättar Ulrica Heidari, integrationssamordnar i Pingst Jönköping.

Utöver ”Café hela världen” har det dessutom hållits daglig svenskundervisning för asylsökande i kyrkan, en grupp i samarbete med June folkhögskola och sju studiecirklar med Bilda, med klasser för allt från analfabeter till akademiker.

– Det har varit bra på alla sätt och vis, för alla inblandade, tycker Chatrine Carlson, Pingstkyrkans pastor med ansvar för diakoni.

– Det har varit program här varje dag, nyanlända får något att gå till, ett mål att lära sig svenska och träffa folk, medan det rör sig i kyrkan om dagarna, nya möten mellan gamla församlingsmedlemmar och människor i utsatthet.

– Någon får ett negativt besked om avslag på sin asylansökning, då har det varit gråt och tröst, nästa dag får någon besked om att hon eller han får stanna, då är det glädje, berättar Chatrine Carlson.

Det var i somras då verksamheten med språkcaféer flyttade till gula villan i Jönköping. Dessa träffar gjorde att många nyanlända hörde av i sig och under hösten har antalet besökare bara ökat.

Till torsdagskvällens julavslutning kom det in 220 anmälningar. Till slut tvingades arrangörerna sätta lapp på luckan. Det bjöds på kurdisk dans och musik, afghansk musik och sång, svensk julmat och svenskt julfirande.

– Vi kommer att fortsätta med språkcafét till våren, vilka teman är inte spikade ännu, men det finns ett stort behov av vår verksamhet, helt klart, menar Ulrica Heidari.