Ungefär 2000 personer deltog i Ironman under söndagen och många av deltagarna var nöjda med tävlingen som enligt arrangören lockade 40 000 besökare till Jönköping. På måndagen syntes spåren av söndagens fest i centrum. Servetter, glassburkar och annat skräp syntes på såväl Östers gator som i Rådhusparken. Jönköpings kommun var ute under måndagsmorgonen för att städa upp skräpet och Catrin Våhlund, mark- och parkservice på Jönköpings kommun, menar att det egentligen inte var kommunens ansvar.

Annons

— Vi har inte fått någon beställning på att vi ska hjälpa till med städningen för helgens arrangemang. Nu har vi gjort det för att det inte har skötts bra och vi har ansvar för att hålla staden ren. Vi hjälper gärna till men det hade varit lättare med planeringen om vi fått beställningen tidigare, säger hon.

100 extra soptunnor

Enligt Mattias Markenstrand, tävlingsledare för Ironman, hade arrangörerna ställt ut över 100 extra soptunnor utöver kommunens ordinarie soptunnor. Han berättar att de även varit ute med bilar och sopat och att de personligen är ute på cykelbanan och städar men menar att det tar tid när folkfesten blev så stor.

— Naturligtvis blir det skräpigt när 40 000 människor kommer till ett evenemang. Vi har gjort vårt bästa för att undvika nedskräpning men kommunen måste tömma de kommunala soptunnorna, de är för små för en stad som växer och blir överfulla när våra är fyllda. Vi måste hjälpas åt, säger Frida Grundström, kommunikationschef på Ironman Sverige, och fortsätter:

— Vi tar till oss av det kommunen säger men hoppas även att det kan ses som ett bra kvitto på att evenemanget har dragit mycket folk till stan. Det finns alltid saker att förbättra, säger hon.