Fem raka säsonger i Sveriges högsta serie. Så lång blev den här sejouren i elitserien/superligan för JIK.

Nu är det på något sätt dags att inleda en ny resa för att någon gång ta sig tillbaka, men jag har inget emot att det får ta några år.

Ganska många år, till och med.

Kanske framför allt för att verkligen vara redo nästa gång, att ha mer kött på benen än att vara ett lindansarlag som man faktiskt har blivit de senaste säsongerna.

Någon riktig chans att ta sig till slutspel har egentligen aldrig JIK haft efter att man tog klivet upp våren 2011.

Den här säsongens upplaga av JIK har känts svag. Nyckelspelare som Stina Ander och Mathilda Groth Nilsson lämnade för gotländska Endre i somras, Felicia Glad, och en rad andra viktiga pjäser, har haft stora skadeproblem för att nämna några förklaringar till degraderingen.

Annons

Andreas Runnö tog över som huvudtränare efter några halvdana säsonger med Johan Ivarsson vid rodret, trots att säsongen 2014/2015 blev lagets bästa tabellmässigt i superligan.

Men något lyft med Runnö blev det inte, snarare tvärtom, även om jag absolut inte väljer att skylla alla insläppta mål, all ineffektivitet och förlustmatcher på enbart honom.

Han gjorde så gott han kunde, men det gick inte.

Till slut, i mitten av december, fanns ingen annan utväg än att bryta samarbetet med Runnö och låta James Hamrin, som redan fanns i ledarstaben, ta över.

Men någon bättring blev det inte då heller och JIK har, när fyra matcher återstår, bara skrapat ihop fem poäng, har endast en trepoängare på 22 omgångar.

Det är förstås för dåligt.

Att laget nu inte får spela innebandy i Sveriges högsta serie är givetvis tråkigt för idrotten i Jönköping. Den här staden behöver elitlag, inte minst på damsidan, oavsett vilken idrott det handlar om.

Samtidigt tror jag att det här är precis vad JIK behöver, liksom herrlaget gjorde när man trillade ur superligan för närmare två säsonger sedan.

Där har en ny resa påbörjats. Niklas Pålsson, en ung och lovande tränare, har till och med kommit en rätt bra bit på väg, och jag hoppas även att damlaget kan gå i samma fotspår.

Ta tag i saken direkt. Bygg långsiktigt. Stressa inte fram något.

Då kanske vi, om några år, till och med får två JIK-lag i Sveriges högsta serie samtidigt igen.