Åklagaren Adam Rullman anser att bevisläget är gott och begärde de två pojkarna, 16 och 17 år gamla, från Malmö häktade misstänkta för mord och försök till mord efter dödsskjutningen i Norrahammar i tisdagsnatt. Då dog en ung man och en annan skadades.

Tingsrätten beslutade efter förhandlingar under fredagsförmiddagen, som till största del skedde bakom stängda dörrar, att häkta de båda tonåringarna på sannolika skäl misstänkta för brotten, vilket är den högre misstankegraden.

Rådmannen Agneta Lilja konstaterade i rätten att de misstänkta är väldigt unga, men att det ändå finns synnerliga skäl, bland annat med anledning av det allvarliga brottet, att hålla dem häktade. Det finns också risk för att de misstänkta avviker eller fortsätter brottslig verksamhet, anser rätten.

Synnerliga skäl krävs för häktning av personer under 18 år.

16-åringens advokat Sven-Eric Ohlsson är kritisk till rättens beslut.

– Han är bara 16 år och jag anser inte att det föreligger synnerliga skäl för att hålla honom häktad.

Hur mår din klient?

– Du har väl sett honom i tingsrätten, jag behöver inte kommentera mer än så.

16-åringen var märkbart tagen i rätten och det var starka känslor från de åhörare som fanns på plats. Flera var tårögda.

– Var stark hela tiden, ropades efter 16-åringen när han fördes iväg av häktespersonalen.

För både 16- och 17-åringen bestred advokaterna häktningen. Ifall de skulle häktas menade advokaterna att de istället kunde övervakas inom socialtjänsten, men tingsrätten ansåg inte att det var möjligt att ordna.

Åklagaren får belägga de misstänkta med restriktioner i häktet, 17-åringen hade bland begärt att få se på tv, men det avslog tingsrätten.

Inom två veckor ska åtal väckas eller omhäktning ske. Det finns också möjlighet att överklaga häktningsbeslutet.

– Det är en möjlighet, jag kan inte uttala mig om det i nuläget, säger advokaten Sven-Eric Ohlsson, som befarar att det blir en lång utredningstid.

– Den tekniska utredningen tar alltid tid i sådana här fall. Det brukar sägas sju-åtta veckor, men det kan säkert ta upp till tolv veckor.