Vad hade då HV71 med sig när de gick in och köpte den gamla skruttiga Rosenlundshallen, där isen var tjockare på ena sidan, för sju miljoner kronor?

Owe Jungåker, tidigare ordförande i klubben och numera hedersordförande, klubbdirektör Denny Eriksson och en stark styrelse utgjorde ledarskapet. Det fanns en stor kunskap om hockey, ett rejält nätverk och en bra ekonomi. Där fanns Bengt Halvarsson, som snart går i pension som hallchef.

Också Per Carendi, som var ordförande i fastighetsbolaget och som senare varit ordförande i HV71, pekar på det proffsiga ledarskapet som finns inom klubben.

— Där finns det en klasskillnad gentemot J–Södra, hockeyn har haft en förmåga att attrahera bättre ledare, säger Per Carendi.

Åke Johansson (C), som var kommunstyrelsens ordförande under den här tiden, talar också om det starka ledarskapet. Det var under hans ledning som HV71 fick köpa gamla Rosenlundshallen för sju miljoner kronor. Ett pris som Per Carendi kallar för en oförskämdhet.

"Jag blev offentligt utskälld"

Johansson sade sedan nej till att låna ut pengar för att renovera hallen.

— Jag blev offentligt utskälld för att vi inte ställde upp som vi borde, att kommunen inte gick in och byggde om arenan. Men det var ett stort ekonomiskt åtagande och hockeyn hade en stark ställning bland sponsorerna. Klubben drevs också av en samling idealister, inte uppifrån som det känns att J–Södra gör, säger Åke Johansson och tillägger att det inte kom något hot från Svenska Ishockeyförbundet om krav på en ny arena.

Debatt: Ständigt nya turer om arenan

Kinnarps Arena

HV71 köpte gamla Rosenlundshallen för 7 miljoner kronor under senare hälften av 1990–tale..

Kinnarps Arena

HV71 köpte gamla Rosenlundshallen för 7 miljoner kronor under senare hälften av 1990–talet.

Familjeföretaget Kinnarps lånade sedan ut 75 miljoner kronor till HV71 för att kunna bygga om arenan. Då hade Jönköpings kommun och bankerna sagt nej.

Bygget startade den 17:e september 1999 och arenan var klar i september 2000.

Efter en utbyggnad 2004 har arenan kostat 135 miljoner kronor.

HV71 betalar 4 miljoner kronor om året till Kinnarps och till banken (för den senaste utbyggnaden.)

Tillbaka till de senare åren under 1990–talet. Både kommunen och bankerna säger nej till att låna ut pengar till HV71. Ägaren av Borohus, Curt Wrigfors, erbjuder sig att bygga en ny arena vid Järabackens fot om hans företag får bygga villor på Ekhagen. I avtalet ska det ingå att kommunen bekostar nya gator och belysning.

Svaret blir nej.

Det blev en tid av absolut dödläge, berättar Per Carendi.

— Vi kom på att vi skulle sälja femårsbiljetter i den nya arenan för att få in pengar till insatsen och vi lyckades faktiskt få in 25 miljoner kronor den vägen, säger han.

Owe Jungåker tror att det var den insatsen som fick Kinnarps ägare Henry Jarlsson att besluta sig för att låna ut pengarna till HV71.

— När de såg att HV kunde plocka ihop så många miljoner av egen insats så blev det ofarligt för dem att låna ut pengarna, säger Owe Jungåker.

Varför vände de sig till möbelföretaget Kinnarps?

Enligt Per Carendi var det viktigt att det var ett familjeföretag med god ekonomi och snabba beslutsvägar. En annan person i kontaktnätet, Lars Öhlund som ägde företaget Dorab och som var mycket idrottsintresserad, hade sålt kontorsmaterial till Kinnarps och tog den första kontakten. Ägaren Henry Jarlsson bestämde sig snabbt för att låna ut 75 miljoner kronor till HV71.

LÄS MER: Är det någon som har frågat Södra?

JP ringer till 75–årige Henry Jarlsson på Kinnarps i Falköping och når honom på företaget.

Varför beslutade du dig för att låna ut pengarna? Var du intresserad av hockey?

— Inte ett dugg. Vi ville mest få vårt namn känt. Det var första gången som det här hände i Sverige. Hade det gått åt pepparn hade vi väl fått en egen arena, säger Henry Jarlsson som bara har varit på ishockey två gånger i sitt liv.

Vad gav det företaget?

— Man kan alltid fundera över vad man vinner på reklam, men jag tycker att vi gjorde bra reklam för oss och HV71.

Om J–Södras styrelse kom och bad er sponsra en ny arena idag, vad skulle du säga då?

— Idag skulle jag inte vara intresserad, det är så belamrat med reklam överallt, idag skulle vårt namn inte få samma uppmärksamhet. Det finns sponsorer av ren idealism, det tycker inte jag är bra. Allmänt tycker jag att en idrott på en sådan hög nivå ska driva sina egna kostnader, det är det enda sunda, säger Henry Jarlsson och tillägger att J–Södra kan sänka lönerna till sina egna spelare och få in mer pengar den vägen. Han tycker inte att spelarnas prestation är något som ger en samhällsnytta, det är nöje.

Lyssna på Fredrik Standár och Peter Wilson när de recenserar höstens hockey

HV71 byggde om sin hall och betalar fortfarande fyra miljoner kronor om året för lånen till Kinnarps Arena och till bankerna för den senare utbyggnaden. Hur mycket som betalas till bankerna respektive Kinnarps vill Agne Bengtsson, klubbdirektör, inte svara på.

Varför kunde HV71 köpa och driva sin egen arena, kan J–Södra göra det, tror du?

— Det är en stor skillnad på kultur, inom hockeyn är man mer van vid att klara sig själv. Inom hockeyn är det också mer kommersialiserat, vi spelar 26 hemmamatcher i grundserien medan allsvenskan har 15. Men vi kämpar hela tiden med ekonomin, säger Agne Bengtsson.

Här visade J–Södra upp sin nya drömarena

Per Carendi påminner om att J–Södra faktiskt ville ta över och bygga sin egen arena i Stadsparken.

— J–Södra har minst lika stor förankring inom byggsektorn och ett stort nätverk. Men politikerna har aldrig förstått att det här en möjlighet, säger han.

När folk hellre sitter hemma med en burköl och tittar på ishockey räddas klubben av den stora ersättningen från tv–avtal.

— Det de tappar i publik får de ekonomisk kompensation för. Utan tv–sändning av matcherna hade vi haft fulla läktare i Kinnarps Arena. J–Södra har ett tv–avtal som ligger långt under det men jag är säker på att det kommer att ändras, säger Per Carendi.

LÄS MER: Fotbollförbundets krav på J–Södra

Owe Jungåker tycker att kravet från Fotbollförbundet om att bygga en ny allsvensk arena för J–Södra kanske kommer för tidigt.

— Det hade varit mer ärligt mot J–Södra att vänta ett par år. Innan vi tog beslutet att köpa vår arena hade vi spelat ett antal kvalmatcher, vi hade en stabil ekonomi och var på väg mot toppen. J–Södra skulle senare kunna göra samma sak som vi gjorde, flera företag vill nog sätta sitt namn på deras arena, säger han.

År 2000 byggs Kinnarps Arena, det nya skalet byggdes utanför det gamla, bortsett från sidan mot Huskvarna. Kinnarps fick namnrättigheter i tio år och som sedan förlängdes. Ett enormt arbete låg bakom det som då blev Sveriges modernaste arena.

LÄS MER: SD lägger eget förslag efter allt arenakaos