När det gäller filmiskt finsnickeri är filmen i samma liga som Mad Max: Fury Road. Det är överdådiga mekaniska innovationer som presenteras genom tekniskt fulländade bilder och en ljudmixning som smeker kinderna likt lena kastanjer. De båda filmerna delar också tematiska likheter med dystopiska berättelser som tar upp miljöhot, människohandel, rebeller, resursbrist plus att de har varsin respektive maktgalen diktator i toppen.

Vår nutida post-screen-tid är för längesedan förbi och i sviterna av en naturkatastrof bor människorna i en steam-punk-verklighet på stora hybridmaskiner – korsningar mellan fartyg, stridsvagnar och skepp. Att vara ”på” London är som att åka på en lång dystopisk stridsvagnskryssning i ödemarken. Londonbon och lägre klassens invånare Tom Natsworthy stöter på mystiska och kapabla Hester Shaw och tillsammans med rebellen Anna Fang ska de försöka rädda hybridmaskinvärlden. Handlingen blir tyvärr inte mer originell eller spännande än så.

Fakta: Mortal Engines

Regi: Christian Rivers

Skådespelare: Hugo Weaving, Frankie Adams, Caren Pistorius

Kat..

Fakta: Mortal Engines

Regi: Christian Rivers

Skådespelare: Hugo Weaving, Frankie Adams, Caren Pistorius

Kategori: Action, Fantasy, Sci-fi

Ålder: 11 år

Tid: 2 tim 8 min

Antal stickor: 2

Den stora skillnaden mellan mästerverket Mad Max: Fury road och Mortal Engines är avsaknaden av hjärta. Filmen är förbluffande tråkig och förutsägbar och kombinationen usel klippning/tafflig regi och stereotyper presenterar historien för en publik som förutsätts vara trög. Det senare är också ett användbart ord för att beskriva huvudkaraktären som är förbluffande långsam. EN sak ska hon inse för att detta ska gå vägen och det tar halva filmens speltid.

Annons