Oron växer hos Socialdemokraterna.

I den senaste mätningen från Sifo får S 23, 2 procent, det är den lägsta siffran sedan mätningarna startade 1967.

Det är lägre än under Håkan Juholts tid som partiledare.

Han tvingades ju att avgå. Men frågan är om Stefan Löfven måste gå samma öde till mötes.

Tufft år

Inte om man frågar två av de mest profilerade Socialdemokratiska politikerna i Jönköpings län.

– Nej, han ska inte sluta, ingen statsminister i modern tid har haft ett så tufft år som det Stefan Löfven precis har bakom sig, anser Carina Ödebrink från Vaggeryd, ordförande i S i länet.

– Stefan Löfven är en lagledare precis som Ingvar Carlsson var när han var partiledare. Han lyfter fram andra ministrar och ger dem utrymme. Så jag tycker att vi ska stötta vår partiledare och se till att vi växer.

Pär AJ Persson, ordförande för Socialdemokraterna i Värnamo, är inte heller sugen på att kräva Stefan Löfvens avgång trots de usla opinionssiffrorna.

Ta täten i flyktingfrågan

Men han konstaterar att S är i en kris. Enligt Pär AJ Persson har en stor del av förklaringen till raset för hans parti att göra med hur man hanterat flyktingströmmen.

Han menar att Löfven måste bli tydligare i flyktingfrågan om hans parti ska ta sig ur krisen.

– Det är dags att ta tag i det här nu. Vi måste ta täten i flyktingfrågan. Först hade nästan alla partier samma flyktingpolitik, sedan svängde de och en del av Sverigedemokraternas politik implementerades i de andra partierna, säger Pär AJ Persson.

– Moderaterna tog initiativet i flyktingfrågan med sina förslag och S kom efter hela tiden. Men vad är socialdemokratisk flyktingpolitik egentligen och vad skiljer den mot de andra partiernas?

Besvärligt läge

Runt 160 000 asylsökande kom till Sverige 2015 istället för de 80 000 som man planerat för.

– Klarar vi av att hantera flyktingströmmen? Vi har ju inte bostäder och personella resurser på socialen för att hantera det. Vi måste budgetera för det, säger Pär AJ Persson.

– Och har vi en arbetsmarknad som kan svälja alla? Det är livsfarligt om många blir bidragsberoende, det finns redan flera utanförskapsområden. 

Carina Ödebrink tycker inte att S är i en kris.

– Vi är i ett besvärligt läge, men jag tycker inte alls att det är kris. Det är tråkigt att det är så här, men vi är vana att kavla upp armarna och jobba på, slår hon fast.

Carina Ödebrink känner att det är för mycket fokus på flyktingfrågan i media och i politiken.

– Vi borde lyfta fram andra frågor som att arbetslösheten sjunker och att vi har en stark ekonomisk tillväxt. Jag tror att vi måste ut mer och prata politik med folk.

– Visst är flyktingmottagningen en utmaning, men det är självklart att vi klarar det. Det är påfrestande på kort sikt, men på lång sikt gynnar det oss och stärker oss som land, tror hon.