Långa gardiner fladdrar i vinden bakom de krossade fönstren på Somaliska föreningen. På insidan ligger fortfarande tegelstenarna fortfarande kvar, tillsammans med glaskross som är utspritt i flera av lokalerna.

Det var denna syn som Mohammud Ali möttes av när han skulle förbereda inför morgonbönen tidigt på Nyårsdagen. Händelsen har inbringat rädsla bland medlemmarna i den Somaliska föreningen.

Ett av fönstren leder till bönerummet där det hålls aktiviteter flera gånger om dagen.

Annons

– Tänk om vi hade varit här inne när det hänt. Tänk om någon hade fått stenen i huvudet, säger Mohammud Ali.

Ingenting har uppgetts stulet från föreningen i samband med händelsen.

Samma dag inkom också en anmäl om inbrott i en intilliggande bilverkstad. Båda lokalerna tillhör Vaggeryds kommun och enligt polisen ska verktyg ha stulits från bilverkstaden. Jönköpingspolisen tror därför inte att vandaliseringen är en riktad händelse mot Somaliska föreningen. Därför nämns heller inget hatbrott i sammanhanget.

– Att det ska vara riktat direkt mot Somaliska föreningen vet vi inte just nu, det är något utredningen får visa i så fall, säger Johansson.

Men medlemmarna i Somaliska föreningen är rädda. De har tidigare blivit utsatta för trakasserier i form av hot och vandaliseringar mot lokalerna. För cirka sex år sedan hade någon klottrat hotfulla ord på dörren till deras lokal som då låg lite längre bort på gatan, berättar Mohammud Ali.

– Men nu har det varit lugnt i några år. Det här är det första som har hänt på ett tag, så man bli orolig för att det sätter igång igen. Det känns inte bra, säger han.

Senaste tiden har många moskéer fallit offer för attentat i hatbrott.

På polisen i Värnamo har man dock höjt beredskapen när det gäller religiösa lokaler och moskéer. Även om det inte är tydligt om vandaliseringen i Skillingaryd är riktad mot moskén och församlingen, så är det ändå det man utgår ifrån.