Från måndag eftermiddag och fram till tisdagsmorgonen kunde många poliser ses i centrala Jönköping. Under natten lämnade polisen information om att man hade haft höjd beredskap på grund av att man fått in ett tips om att ett rån skulle utföras i Jönköping under natten.

Tipset kom in till polisen under måndagen, och polisen tog beslutet att på grund av detta öka synligheten i Jönköping. Samtliga poliser i länet fick beskedet att de skulle synas mer under natten.

Under måndagseftermiddagen och -kvällen var polisen mycket förtegen om varför så många poliser syntes i centrum.

– Jag kan inte bekräfta något om det i nuläget, men kommer kunna göra det senare under natten. Det finns en strategi och anledning varför vi inte kan göra det, sa vakthavande befäl Fredrik Granström vid 23-tiden.

Det finns skäl till att vi inte kan gå ut med något. Men ingenting har hänt.

Annons

Först vid 02-tiden på natten gick polisen ut med information om att man hade fått in ett tips om ett möjligt rån.

– Det ska ytterligare analyseras under dagen, men tipset var gällande om att det (rånet) skulle ha skett under natten, säger Fredrik Granström.

– Det kommer att tas ett nytt beslut av myndigheten i dag om extra resurser, säger han, om beskedet att den ökade synligheten skulle gälla natten ut.

– Vi vill ha en mental och fysisk möjlighet att agera om något skulle hända.

Bland annat hade polisen under måndagen kraftig bevakning på Kapellgatan i Jönköping, där kontanthanteringsföretaget Loomis har sina lokaler. Men var rånet i Jönköping skulle ske, enligt tipset till polisen, vill Fredrik Granström inte gå in på under tisdagsmorgonen.

– Jag kan inte bekräfta vad hotet ställts mot, säger han.

– Polisen är fortfarande i beredskap, men kanske lite mindre, det är allt jag kan säga nu, kommenterade Lasse Johansson, polisens presstalesman, vid tiotiden på tisdagen.

Senare under dagen fick JP tag på Tommy Åkeberg, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, men inte heller han kunde lämna fler uppgifter om vad som händer, eller hur länge det kommer pågå.

– Det handlar bara om att vara mer synbara och utföra traditionellt polisarbete, kommenterar Tommy Åkerberg.

Vad innebär traditionellt polisarbete?

– Vi ska vara vaksamma mot allt som kan vara en samhällsrisk.

Finns det anledning för allmänheten att vara oroade?

– Nej, det finns det inte, avslutar Tommy Åkerberg.