LÄS MER: Begränsad parkering på Brahegatan

Sedan 1966 har Vätternrundan arrangerats som lockar tusentals cyklister att cykla 300 kilometer runt Vättern. Varje år inträffar olyckor och incidenter längs sträckan och i år är risken för cykelolyckor i Gränna större än den varit tidigare.

Extra skyltning

De nya parkeringsskyltarna längs gatan står på stora cementblock, något som räddningstjänsten i Gränna nu varnar för.

— Vi har påpekat riskerna för tävlingsledningen som har satt ut extra varningskoner vid skyltarna. Vi uppmanar cyklisterna att inte köra i klungor på Brahegatan eftersom det kan bli svårare att se skyltarna, säger Kenneth Hermansson, platschef vid räddningstjänsten i Gränna.

Annons

Han berättar att Brahegatan är smalare än den varit tidigare och att cyklisterna även måste se upp längs Jönköpingsvägen då även den numera är smal.

— Det är nytt för i år och med tanke på det är risken för olyckor större i år. Det ser annorlunda ut i Gränna idag än vad det gjort de senaste 20 åren, säger han.

"Måste visa hänsyn"

I år har räddningstjänsten i Gränna påpekat för tävlingsledningen att alla cyklister ska respektera räddningstjänstens utryckningar. Detta har varit ett problem vid Vätternrundan.

— Cyklisterna måste visa oss hänsyn. Vätternrundan är ett motionslopp, inget tävlingslopp men det verkar som att det är på liv eller död. Cyklisterna vill inte flytta på sig när vi ligger med sirener och blåljus bakom, säger Kenneth Hermansson och fortsätter:

— Vi har blivit försinkade på grund av deras beteende. Det blir problem för räddningstjänsten när de cyklar i bredd. Vi uppmanar alla att respektera blåljusfordonen och att inte köra i klungor utan att de håller avstånd och inte kör för nära varandra i bredd för att undvika olyckor.

LÄS MER: Tragedi på Halvvättern