2013 gav KK-stiftelsen 11,2 miljoner kronor till Högskolan i Jönköping för utveckling av en ny magisterutbildning via nätet inom gjuteri på avancerad nivå. Allt i samarbete med gjuteribranschen.

Nu har KK-stiftelsen beslutat att skjuta till minst lika mycket och ger klartecken att starta den ettåriga kursen hösten 2017.

— Det är en fantastisk satsning de gör och vi är jätteglada för detta, säger högskolans vd Mats Jägstam.

Annons

På sikt tror han att halva klassen kan vara internationella deltagare. Kompetensen på gjuteriforskning är unik hos tekniska högskolan i Jönköping och ingen liknande kurs finns i världen.

Utbildningen tas fram ihop med näringslivet. Fyra pilotkurser av sex har genomförts på halvfart med en till två campusträffar per kurs. Deltagarna har kommit från 17 olika företag, till exempel Volvo.

— Vi ser ett stort behov av att lära mer om de teoretiska grunderna på akademisk nivå, säger Håkan Stadig, teknikchef Gjutning på Volvo Powertrain i Skövde.

Deltagarna har antingen teoretisk eller praktisk bakgrund.

— Det har gått väldigt bra. Bättre än vi trodde faktiskt, säger säger Salem Seifeddine, professor i Mechanical Metallurgy vid Tekniska Högskolan som är projektledare för magisterprogrammet.

Projektet drivs av Tekniska Högskolan, Swerea SWECAST och Svenska Gjuteriföreningen inom Casting Innovation Centre. Totalt är 14 företag aktivt delaktiga vilket motsvarar i princip hela branschen i landet.