— Jag blev jättelycklig, naturligtvis, säger Monika Engstrand som efter bara tre års medlemskap fick en bronsmedalj i den gruppen hon tävlade i som var A kollektion.

Den andra pristagaren var Tommy Karlstedt som fick en silvermedalj i grupp D enstaka digitalbilder för sin "Bilspår" i konkurrens med 306 andra fotografer och 1 200 bilder.

Monika Engstrands kallar sin kollektion "Stängt" vilket är ganska logiskt eftersom hon har fotograferat gamla haspar från torpet Hägnen i Råbyskogens naturreservat. Hon berättar att de sista som bodde i det gamla torpet var ungkarlarna och bröderna Erik och Pär Karlsson som levde under mycket enkla förhållanden.

Annons

— Jag började fota en hasp som såg så häftig ut och sedan slutade det med att jag sprang runt och fotade varenda hasp på det gamla torpet, berättar Monika Engstrand.

Hon valde ut tre av bilderna till kollektionen som gav henne en bronsmedalj i konkurrens med 137 andra kollektioner.

Årets Riksfototävling genomfördes i Bollnäs i helgen. Totalt hade 3 174 bidrag skickats in från 368 fotografer i 65 klubbar. Tävlingen delas in i fem olika grupper; Kollektion 3-5 påsiktsbilder, Kollektion 3-5 digitalbilder, Enstaka påsiktsbild, Enstaka digitalbild och Ungdom.

Monika Engstrand hade fotat som de flesta andra innan hon gick med i Bankeryds fotoklubb, det vill säga semesterbilder och minnesfoton. Men så såg hon en utställning på Scandinavian Photo i Bankeryd och kände att där ville hon också ha med sina bilder.

Hon blev medlem och för bara ett kort tag sedan sa en tidigare något kritisk klubbmedlem till henne att; jag tyckte inte att dina bilder var så bra när du började men jag tror aldrig någon har utvecklats så snabbt.

— Det värmde när det kom från en så kritisk person, säger Monika Engstrand.