Tävlingen består av 1,9 kilometer simning, en 9 mil lång cykelbana och till sist 21,1 kilometer löpning. Tidigare har tävlingen, som är en halv Ironman, kallats för Vätter Challenge, men nu har den internationella organisationen Ironman gått in i arrangemanget.

— Det känns helt fantastiskt att vi har fått hit det. Man märker direkt att tävlingen har blivit större än föregående år. Så fort anmälningen öppnade så anmälde sig 1200 personer. Nu är vi uppe i runt 2000 startande, säger Susanne Dalsätt.

Arbetet är i full gång inför tävlingen. Fyra anställda, 25 "team leaders" och upp emot 1000 funktionärer är med och förbereder allt från läktare till växlingsstationer.

— Det är otroligt mycket att göra och vi har jobbat i stort sett dygnet runt den senaste veckan. Tävlingen är större än vad de flesta tror och vi vill ha banan i absolut värdsklass.

Annons

Ironman är ett samarbete mellan IKHP, Jönköpings kommun, Destination Jönköping och Team Ironman Jönköping. Bland de 2000 startande beräknas 64 procent göra sitt livs första Ironman.

— Det är väldigt roligt att inte bara proffsen ställer upp i en sådan här tävling. Det är många från länet och vanliga motionärer som vill testa att genomföra en halv Ironman. Vi kommer att uppmärksamma det genom att ha en "Heroes hour", där de som springer in under tävlingens sista timme kommer att hyllas vid målgång.

Jönköpingsbon Åsa Lundström tog förra helgen SM–guld i medeldistans i Vansbro. På söndag ska hon köra samma distans igen, på hemmaplan.

— Det är första gången jag genomför en halv Ironman inom loppet av två veckor, så det kommer att bli intressant att se hur kroppen klarar av det. Denna vecka består framför allt av underhållsträning, sömn och vila, säger Åsa Lundström.

Har du hunnit smälta SM–guldet ännu?

— Man har väl hunnit landa lite, men det är viktigt att ställa in sig på att springa snart igen. Även fast tävlingen förra helgen gällde ett SM–guld så värdesätter jag Ironman i Jönköping minst lika högt. Det ska bli oerhört roligt att springa på hemmaplan, jag kan banan som min egen bakgård.

Vad är målsättningen inför tävlingen?

— Det är helt klart att komma topp tre. Men om jag lyckas återhämta mig ordentligt så är en förstaplats inte omöjlig. Sedan vill jag representera Jönköping på ett bra sätt.

Fotnot: Klockan 8:55 startar proffsen. Klockan 09:00 springer motionärerna. Se film och bilder från hela tävlingen på JP.se.