De flesta tider, utom möjligen runt systemet 17.45 en fredag, brukar det gå utmärkt att hitta en parkeringsplats runt kommunhuset Skillingehus. Men på onsdagskvällen var minsta lilla skrymsle upptaget.

Läs mer: Markägarprojekt ska öka landsbygdens befolkning

Stora sessionssalen är fylld och mellanväggen till ”nämndrummet” får öppnas och ansvariga för träffen ser till att det bryggs extra kaffe till fikapausen.

Generationsboende

Besökarna får lyssna till olika experter som berättar om vart man vänder sig för avstyckning, vad man bör tänka på och lite om vad det kostar.

— En variant för de som är lite äldre kan vara att bygga ett så kallat generationsboende. Stycka av en tomt lagom långt från mangårdsbyggnaden, bygg ett modernt, lättskött boende och flytta dit själv – vilket jag har gjort, säger miljö- och byggnämndens ordförande Johnny Wackt.

Annons

Tanken är att sälja gården eller, som benämningen antyder, låta en son, dotter eller barnbarn ta över mangårdsbyggnaden.

Ett annat tips som förmedlas är att skapa attraktiva tomter. Sikta på sjönära lägen, bra utsikter eller intill en böljande äng. Att det finns väg- och vattenanslutning, samt möjlighet att anlägga vatten och avlopp är ett par andra viktiga förutsättningar.

En lång process

En reflektion vi gör är att processen kan ta lång tid. Lantmäteriet väntar vanligen åtta månader innan man ens tittar på en ansökan om avstyckning.

— Börja med att kontakta kommunen för att få ett bygglov och bifoga en karta, då går det oftast fortare. Det är viktigt att man kan visa på ett tydligt syfte och en plan med avstyckningen – som bör sökas av markägaren, säger bygginspektören Johan Karlsson som bland annat ansvarar för att lämna förhandsbesked.

— ”Köstar de nåe då?”, skojar Tina Blomster.

Ja, det visar sig vara ganska dyrt. Minst 50 000 kronor för bland annat bygglov, avstyckning och servitut, är ett stalltips. Men den kostnaden, plus allt som har med vatten, avlopp och liknande läggs i slutänden på köparen.

Börja med en kontakt

— Börja med att lägga upp förslag på tomter som ni kan tänka er att avstycka på ”boivaggeryd.se” – det kostar inget. Där kan ni få kontakt med intresserade köpare och föra en dialog om tomtstorlek, pris, tidshorisont och andra detaljer, föreslår Tina Blomster.

Hur mycket går det då att få för en tomt på landet i Vaggeryds kommun?

— Tänk på att inte avstycka för små tomter – sikta på minst 2 000 kvadratmeter. Ett riktpris är 30 kronor per kvadratmeter – 100 000 per tomt, men det blir ju högre om den ligger i ett bra läge, säger Johnny Wackt.

Se även: Snart en miljon för tomt i Jönköping