— Det är roligt att det händer något i Jönköping, säger Sandra Kristof som står vid Munksjön med sina barn för att heja på sambon Christian.

— Vi följer honom på appen för att se var han är. Nu börjar han närma sig mål, säger hon och visar appen på telefonen där hon kan följa sin sambo i realtid. Barnen har visselpipor som de muntrar upp förbipasserande tävlande med.

Munksjöbron, där löparna gick i mål, var full av folk som hejade på sista metrarna.

Proffessionella påhejare

Annons

— Vår uppgift är att heja på så att de orkar hela vägen in i mål, säger Magret Andersson. Hon står med ett gäng rödklädda tjejer och dansar till hög musik vid Munksjökajen.

— Tony Hatefnejad är min svärson och han har engagerat hela släkten. Det är mycket som ska klaffa och då behövs folk, säger Marget Andersson och syftar på en av arrangörerna bakom Jönköping Marathon.

Aktivitetsstad

På Jönköping Marathons facebook-sida kunde den som ville anmäla sig som volontär. Eftersom loppet gått genom centrum har det krävts många volontärer på plats för att leda trafik och visa vägen.

— Det har varit ett bra samarbete med bland annat länstrafiken. Det är kul när det händer något i Jönköping, säger volontären Markus Gustavsson. Han står vid sista vätskekontrollen innan mål och förbereder för de första löparna.

— På det här sättet blir Jönköping en aktivitetsstad. Det är bra för de som bor här och bra för staden. Det kommer ju hit maratonlöpare från hela Sverige, säger Markus Gustavsson.