Har du JP:s app? Se TV-klippet här

Det såg så riktigt bra ut i fem-sex minuter. HV pressade högt och överraskade Skellefteå.

Den inledande perioden var också HV:s klart bästa i matchen och serievinnarna, Skellefteå, hade en del att fundera på.

Men ändå ledde Skellefteå med 2–1. Den stora skillnaden var målvakterna. Fredrik Pettersson-Wentzel spred osäkerhet i målet med sitt uppträdande. Markus Svensson var rena väggen i hemmamålet.

PW i HV-målet borde ha tagit både Skellefteås första och fjärde mål och förutom det så fumlade han vid några tillfällen.

Målvaktsmatchen vann alltså Skellefteå solklart och när väl HV-bränslet började sina i den tredje perioden märktes det tydligt att västerbottningarna är ett klart bättre ishockeylag.

HV71 har inte alls den toppbredd som västerbottningarna har, varken defensivt eller offensivt och då ska det med i beräkningen att spelare som exempelvis Janne Pesonen, Jimmie Ericsson och Patrik Zackrisson kan betydligt bättre än vad de visade den här kvällen.

För HV blev två brända frilägen genom Anton Bengtsson och Simon Önerud vid ställningen 2–1 kostsamma med facit i hand, men var långt ifrån hela sanningen.

I HV71 måste en del spelare visa betydligt mer än i den här tillställningen. En sådan lirare som Pär Arlbrandt måste snäppa upp lite, men det är fler än han som måste höja sig till fredagens andra kvartsfinal.

När det är slutspel måste också en tränare gå ”all in” och det tycker jag inte herrar Johan Lindbom och Tim Brithén gjorde i den här matchen.

De matchade fjärdefemman lite för mycket enligt min mening. Herrar Kevin Stenlund, Oscar Sundh och Erik Andersson hade minus tre och varje gång de var inne på isen satte Skellefteå en enorm press på dem. Jag tycker att de bästa spelarna ska spela i den här typen av matcher. Mot ett lag som Skellefteå kan man inte chansa.

Dessutom måste backarna spela mer disciplinerat än vad de gjorde. Kristofer Berglund, Jere Karalahti och Adam Almquist hade också minus tre. Chris Campolis blunder när han passade John Norman rakt i gapet vid 6–1 var inte avgörande, men det skickar fel signaler till övriga spelare inför fortsättningen.

Jag har hela tiden trott att Skellefteå blir övermäktigt för HV och att HV vinner max en match. Det värsta för HV:s del är att Skellefteå kommer bli bättre och bättre för varje minut, varje enskild match, och laget är också mina favoriter till att ta SM-guldet.