”Han var sämst på plan”. ”Vad sysslar han med?” ”Ut med domaren”.

Det är uttryck som de flesta av oss har hört någon gång på idrottsarenor i samband med matcher i olika lagidrotter.

Svenska Ishockeyförbundet har gjort en undersökning som visar att en av sju domare känner sig kränkta med nedsättande kommentarer och är rädda för att bli utsatta för våld.

Jag tycker att det är hemskt att en domare överhuvudtaget ska behöva känna så. Undersökningen har gjorts från elit till ungdomsnivå.

Min personliga uppfattning är att många konflikter och dålig stämning som uppkommer i ishallarna grundar sig dels på domarens roll, dels kring spelets regler generellt. Okunskap leder ofta till att många spelare, ledare och i publiken går in i en aggressiv försvarsställning.

Vad som upprör mig mest är att det är många unga domare som är nybörjare som får ta mycket skit av ledare och föräldrar inom ungdomsidrotten.

Det viktigaste för att hockeyn ska komma tillrätta med problemen är att den som är föreningsdomaransvarig i klubbarna utbildar föräldrar och ledare hur de ska uppträda och bete sig mot domare.

Unga människor har idoler och de ser upp till domare i högre sammanhang. Om de domare som dömer på hög nivå någon gång tittar in under en ungdomsmatch, hejar och ger lite råd skulle detta uppskattas rejält. För det är i ungdomsåren som det gäller att behålla domarna. I Stockholm slutar ungefär 100 domare om året, de flesta på ungdomsnivå.

Om inte klimatet på isarna runt om i landet blir bättre kommer det blir ännu svårare att rekrytera domare. Det innebär att hockeymatcher får ställas in och matcher får spelas på ”oattraktiva tider” för att domartillsättningen ska klaras av.

En domarbrist skulle också innebära att kompetensen i de högsta serierna sjunker och göra att värdet på ”produkten” ishockey devalveras.

Det finns flera orosmoment för vad som kan hända i framtiden om de som har sitt domarskap som hobby ska vara rädda för att döma.

Det gäller att ha förståelse för att dessa individer ställs inför att fatta snabba beslut och ha kunskap om ett regelverk på över 300 regler och tolkningar samtidigt som adrenalin och känslor spelar in.

Jag tycker att alla som går på en hockeymatch, oavsett nivå, ska tänka på det. För utan de här aktörerna blir det inga matcher.