Under tisdagen gick Socialdemokraterna ut med att de vill förbjuda religiösa skolor helt - frågan presenteras som ett vallöfte.

– Jag tycker att det är tråkigt men någonstans börjar man bli van att den här frågan kommer upp med jämna mellanrum, säger Andreas Alnervik, rektor vid Strandskolan som drivs av den ekonomiska föreningen Jönköpings Kristna Skolor.

"Alla åker med"

Jönköpings Kristna Skolor driver en förskola, en grundskola och en gymnasieskola i Jönköping med totalt 250 barn och unga. Deras skola och gymnasieskola är de enda med kristen grund i kommunen.

– Det finns många konfessionella skolor som håller hög kvalité. Jag tror inte att man förstår värdet av vad vi gör. Vi har många elever som har fått en nystart och upprättelse på vår skola, vi gör en insats för elever med behov och många elever byter till vår skola för att komma från mobbning, säger Andreas Alnervik som tycker det är synd att alla ska dras över en kam.

- Jag tycker inte man talar klarspråk. Det är några få konfessionella skolor man vill åt och då åker alla med, säger han.

Andra vägar

Andreas Alnervik menar att det redan finns vägar att komma åt skolor som inte fungerar eller inte sköter sig, genom skollagen och Skolinspektionens granskningar. Han tror inte att förslaget kommer att bli verklighet.

Annons

– Men skulle det bli det kommer vi inte finnas kvar. Det skulle innebära att 250 elever tvingas bort från en skola de trivs i för att rymmas i andra skolor i kommunen, säger han.