Den 30 augusti startades ett företag av sju studenter på JIBS (Jönköping International Business School) under lite annorlunda omständigheter. I kursen Entrepreneurship and Business Planning fick de uppdraget att under sex veckor starta och driva ett företag - där en ny produkt eller service skulle skapas - med hjälp av 200 kronor.

LÄS MER: Våga sätta cykeln i första rummet

Fakta: Cykelsäkerhet

Den 7 september presenterade NTF sin årliga nationella cykelhjälmsmätning. Den gjordes med hjä..

Fakta: Cykelsäkerhet

Den 7 september presenterade NTF sin årliga nationella cykelhjälmsmätning. Den gjordes med hjälp av cirka 100 000 observationer i Sverige.

Några av resultaten:

• Hjälmanvändandet har inte förändrats nationellt, men i Jönköpings län har det sjunkit.

• 29 procent av de vuxna använder hjälm när de cyklar i Jönköpings län.

• 60 procent av barn upp till 15 år använder hjälm i Jönköpings län.

• 2016 dog 22 cyklister i trafiken i Sverige (17 avled 2015), 2 100 skadades allvarligt och cirka 240 skadades mycket allvarligt.

Källa: NTF

Det dröjde inte länge innan gänget fann varandra: Anton Medbo, Ellinor Axelsson, Anton MG Lindberg, Marie Larsson, Edith Andersson, Viktoria Gelfgren och My Ivarsson. Nyinflyttade studenter och förenade i intresset för miljö, säkerhet och... cyklar.

LÄS MER: Jönköping ska bli nationellt cykelcenter

Ett problem

Deras affärsidé går ut på att få fler Jönköpingsbor att cykla säkert genom att arrangera två dagar med gratis drop-in-service. De kommer även att sälja en del cykelutrustning som de kommit över genom sponsring. Genom detta ”JIBS Bike Initiativ” hoppas de väcka en diskussion om cykelsäkerhet.

LÄS MER: Förslaget: Cyklister ska få cykla mot enkelriktat

— Jag har jobbat sex år i cykelbranschen, nu senast på Cykelvasan, och cyklandet ökar jättemycket i Sverige just nu - med det gör cykelolyckorna också, säger Anton Medbo.

— Det är ett problem.

Han säger att en av orsakerna är att så få använder hjälm, andra orsaker är undermåliga bromsar och avsaknad av utrustning som reflexer och lampor.

LÄS MER: Så ska fler välja cykeln

En undersökning

Deras egen marknadsundersökning visade att det är få studenter som har koll på vilken cykelutrustning som krävs enligt lag. Det är också få av dem som vet vad som krävs - som ser till att skaffa sig rätt utrustning.

Fakta: JIBS Bike Initiativ

Onsdagen den 20 september erbjuds information, gratis drop in -cykelservice och försäljning av c..

Fakta: JIBS Bike Initiativ

Onsdagen den 20 september erbjuds information, gratis drop in -cykelservice och försäljning av cykelutrustning på högskoleområdet.

Lördag 23 september erbjuds information, gratis drop in -cykelservice och försäljning av cykelutrustning på Vindbron som en del av Klimatveckan.

För att få fler studenter att cykla säkert tror studentgänget att det är viktigt att inte ta för mycket betalt, att informera om risker och att röra sig på de platser som studenter rör sig.

Annons

LÄS MER: Cykeln måste bli normen

— Vi vill med de här dagarna visa på fördelarna med att cykla och få igång en diskussion om säkerhet, menar Ellinor Axelsson.

— Jag kommer att bli glad för varje person vi lyckas hjälpa, det är den glädjen jag kommer att ta med mig. Att känna att vi har gjort skillnad, säger Anton MG Lindberg.

LÄS MER: Jönköping får nytt cykelprogram

En cykelstad

Alla är rörande överens om att Jönköping är en cykelstad. Det var också något som de hade hört på förhand innan de flyttade hit.

— Jag bor på Torpa och jag tycker att det är platt och bra med cykelvägar och bilisterna tar verkligen stor hänsyn, säger Edith Andersson.

Anton Medbo, som bor på Bymarken, framhåller att alla platser inte är lika platta i Jönköping och skulle vilja se ännu fler cykelvägar.

— Men på sina håll är cykelvägarna mycket bra, instämmer han.

LÄS MER: KARTA - Så ser cykelstaden ut

Inte bra

Men en säker cykelstad, det är inte Jönköping. De är de också överens om, trots bilisternas hänsynstagande.

Lösningen? Den är inte självklar: Anton MG Linberg förslag är att prata cykelsäkerhet redan på skolidrotten.

LÄS MER: Kampanj ska öka cyklandet

Att momsen på cykelreparationer har sänkts välkomnas av Anton Medbo, men kanske kunde studenter få del av ytterligare något ekonomiskt stöd för att ha råd med cykelservice?

Och så är det viktigt att prata om cykelsäkerhet, menar Ellinor Axelsson - precis det som de försöker göra genom sitt ”JIBS Bike Initiative”.

LÄS MER: Full fart mot cykelstaden