Relaterat: Se hela listan: Rekordstor satsning på skolor och förskolor i Jönköping
Relaterat: Ledare: Vems är egentligen arenan?

Allianspartierna och de rödgröna partierna sitter sedan en tid tillbaka i förhandlingar. Målet är att komma fram till ett beslut om var den nya fotbollsarenan ska ligga och först måste beslutet om att den ska ligga på Jordbrovallen rivas upp.

Det skrev Andreas Sturesson en motion om sedan förhandlingarna redan hade börjat. Den gången fick han stark kritik för sitt agerande av Anna Mårtensson (L).

Du sitter ju redan med i den politiska grupp som ska försöka komma fram till ett beslut om en ny arena. Varför har du inte sagt vad du anser till dem?

– Jag har varit tydlig med min position. Jag hade önskat att vi hade rivit upp arenabeslutet om Jordbrovallen. Men blir det inte så får det bli en valfråga, säger Andreas Sturesson.

Vad händer om det blir en valfråga, menar du?

– Då söker vi väljarnas stöd för att riva beslutet. För oss är det viktigt och det är hederligt att gå ut med det innan valet, säger Andreas Sturesson.

Är du inte orolig för att alliansen spricker när du göra sådana här egna utspel?

– När det är en valrörelse kommer partierna att tycka på egen hand och vi går till val som fyra olika partier. Det är naturligt i en valrörelse, säger Andreas Sturesson.

Annons

Ann–Mari Nilsson (C) tycker att Andreas Sturessons utspel är märkligt eftersom politikerna bestämt sig för att hitta en bred lösning för arenan.
Foto: Elin Elderud

Ann–Mari Nilsson leder förhandlingarna mellan alliansen och det rödgröna blocket om en ny fotbollsarena. Men parterna diskuterar också badhusen, en ny hall för friidrotten och en konsthall. Samtalen pågår och Ann–Mari Nilsson önskar och hoppas att det ska leda till ett arenabeslut innan sommaren.

– Då måste alla var med och bidra. Jag uppfattar det som att det finns en vilja för att hitta en bred lösning. Det vore bra om det går att lösa arenafrågan innan valet. Det vore sorgligt om valrörelsen bara skulle handla om arenan när det finns så många andra viktiga frågor att diskutera, säger hon.

Ilan De Basso (S) tror att Andreas Sturessons utspel är ett sätt för KD att profilera sig och ett uttryck för partiets desperata läge. KD har visat på bottensiffror hela våren och kommer inte in i riksdagen enligt de senaste opinionsmätningarna.

– Vi satt i samtalen om en arena så sent som för en vecka sedan. Vi ska försöka ro det här i land och de andra allianspartierna visar att det finns andra sätt att bedriva förhandlingar på än Andreas Sturessons, säger Ilan De Basso.

Han tycker att KD redan i praktiken har gått till val på arenafrågan.

– De har gått ut med kampanjer om arenan och jag tror att det finns en anledning till att de gör det just nu när nämnderna ska spara 177 miljoner kronor enligt alliansens krav. Det kommer att gå ut över välfärden, säger Ilan De Basso.

Frågan om en ny fotbollsarena i Jönköping har diskuterats i drygt fyrtio år. De mest populära lägena, åtminstone rent teoretiskt, har varit att bygga om Stadsparksvallen. Många har också velat se en ny arena på Rosenlund eller Råslätt.

Titta på: Politikerna pressas om arenan och berättar om samtalen

LÄS MER: Vems är egentligen arenan?

LÄS MER: Så här tycker politikerna om arenan