När det är Jönköpingsgala rullas röda mattan ut och det blir en stor fest med trerätters middag, underhållning och dans på Elmia. Inte minst blir det prisutdelning till framstående företagare, talanger, marknadsförare, turistfrämjare och eldsjälar.

För Destination Jönköping kostade galan i mars förra året 176 000 kronor att arrangera. Men då var det inga personalkostnader inräknade i priset och inte heller kostnader för projektledningen.

Destination Jönköpings uppdrag är att försöka locka så många turister och andra besökare till Jönköping som möjligt. Uppdraget är också att anordna konferenser, event och andra möten som gör besöken till stan ökar.

Annons

Ann–Mari Nilsson är ordförande i styrelsen för Destination Jönköping och hon tycker att Destination Jönköping i första hand ska ägna sig åt att stärka Jönköping som plats.

— Galan är trevlig men den är väldigt regional och det kostar pengar och mycket arbete. Därför har vi i styrelsen diskuterat om det är just Destinationen som ska jobba med detta. Galan tjänar definitivt ett syfte men vi måste kanske hitta andra former. Vi måste kanske inte vara involverade, säger hon och tillägger att det är viktigt att diskutera vad Destination Jönköping ska fokusera på.

Fakta: Började som millenniegala

Jönköpingsgalan startade som "millenniegala" 1999 på Stora hotellet i Jönköping. Där arrange..

Fakta: Började som millenniegala

Jönköpingsgalan startade som "millenniegala" 1999 på Stora hotellet i Jönköping. Där arrangerades galan under fem år och sedan flyttades den över till Elmia.

Förra årets gala var den 14 mars. Syftet med galan har ända från början varit att dela ut priser till duktiga företagare, marknadsförare, turistfrämjare, talanger, eldsjälar och idrottare.

Patrik Olderius är vd för Destination Jönköping. Han vill inte kommentera vad som händer med Jönköpingsgalan.

— Vi håller på och tittar på det här och diskuterar med sponsorerna, säger Patrik Olderius.

Den första Jönköpingsgalan hade premiär 1999 på Stora hotellet. Då kallades den för "millenniegalan" och för "Jönköpings egen Oscarsgala".