LÄS MER: Nu kan det börja trampas

LÄS MER: Webbplats ska visa vad cykeln kostar

LÄS MER: Så ska regionanställda cykla mer

Olle Gustafsson är projektledare för hållbart resande i kommunen och tror att erbjudande med förmånscyklar kommer att öka cyklandet, också på lite längre sträckor. Förhoppningen är att man ska släppa bilen och ta cykeln till jobbet.

Här visas cyklarna

De som ännu inte bestämt sig för vilken cykel de vill ha kan gå och titta på de olika modelle..

Här visas cyklarna

De som ännu inte bestämt sig för vilken cykel de vill ha kan gå och titta på de olika modellerna:

På Vindbron visas cyklarna den 7 april mellan klockan 11 och 19 och den 9 april, en lördag, mellan 10-15.

På Elmias parkering visas cyklarna den 14: april mellan 11-19.

— Med en ny och bra cykel kan man cykla mer och längre och man får snabbt en bra kondition, säger Olle Gustafsson som själv cykelpendlar sex kilometer från Hovslätt.

Annons

Olika projekt, där bilister har stimulerats att byta ut bilen mot cykel helt eller delvis, har visat att bilisternas hälsa förbättrats när de börjat cykla.

— Vi vill se om det blir någon skillnad i sjukfrånvaron bland de kommunanställda. Eftersom vi vet vilka det är som köper cyklar är det lätt att kolla om deras sjukfrånvaro sjunker, säger Olle Gustafsson.

Intresset för förmånscyklar är stort. I förrgår skickades erbjudande ut, redan vid lunchtid var 38 cyklar sålda. Det är den snabbaste starten hittills enligt leverantören.

— Det har hänt i andra kommuner att vissa modeller tagit slut. Men då har de modellerna ersatts med en likvärdig cykel eller i vissa fall någon som är snäppet bättre, säger Olle Gustafsson.