Den internationella matmarknaden firar tioårsjubileum och fyller än en gång Jönköpings centrum med spännande mat från hela världen. Med allt från thailändsk wok till engelsk fudge och grekisk gyros, bjuder marknaden på många spännande smakupplevelser.

Under marknadens första dag samlades lunchsugna Jönköpingsbor för att ta del av de internationella smakupplevelserna. Precis som tidigare år ringlar långa köer från de populäraste matstånden. Populäraste rätten verkade vara ungerska langos eller spansk paella.

– Det är min första gång i Sverige och första gången på marknaden. Än är det tidigt och bara första dagen, men vi hoppas på många kunder i veckan, säger Rafael Medj och rör runt i de stora pannorna med paella.

På en bänk sitter Sara och hennes systerdotter Alma, som samlat på sig flera olika rätter.

– Det blev italiensk pizza och sen sötpotatis pommes, man får passa på att kombinera. Sötpotatisen är Almas favorit, säger Sara.

Över trettio utställare erbjuder mat och hantverk från femton olika länder. När marknaden gör sitt tionde år i Jönköping har också många av matförsäljarna varit med i många år.

Peter Waunek med sina många olika grekiska oliver.
Foto: Elin Elderud

– Vi har varit med i åtta år nu. Vi åker runt i hela Sverige, men jag måste ändå säga att Jönköping är min favorit. Platsen, folket, allt! säger Peter Warunek och bjuder glatt på smakprov på baklava och grekiska oliver.

Annons

Relaterat: Hassan Roshandel ska driva nya Restaurang Stallgården
Relaterat: Här terroriserar aggressiva fiskmåsar lunchgästerna
Mat