Sunday Dolph Christopher kom till Sverige för snart fyra år sedan. Han flydde från Nigeria där regimen inte uppskattade hans kritik mot regeringen, som han framförde både genom film och i en bok. Vid tre tillfällen fängslades han och torterades.

På paus

Tillsammans med sin familj fick Sunday Dolph Christopher politisk asyl i Sverige. Men trots lång arbetslivserfarenhet från sitt hemland var det svårt att hitta jobb i Sverige.

Modet sviktade.

Men så deltog han i jobbmässan för asylsökande och nyanlända 2016 - och det blev en vändning.

Annons

— Jag var först tveksam till mässan. Men så träffade jag de här fantastiska personerna, Mariana Morosanu och Julia Sandwall. Vi blev vänner, berättar Sunday Dolph Christopher.

— Innan det var jag en frustrerad man, mitt liv var som på paus.

Startade eget

Genom kontakten med Mariana Morosanu och Julia Sandwall, från nätverket Integrera mera, öppnades plötsligt dörrar. Sunday Dolph Christopher följde med på ett studiebesök och fick ett erbjudande om att göra en dokumentärfilm åt Jönköpings kommun. Vilket krävde att han först startade eget företag - så det gjorde han med stöd av Mariana Morosanu och Julia Sandwall.

Fakta: Tips till arbetsgivare

Sunday Dolph Christopher: Våga öppna er och testa oss, var inte rädda. Idag finns ett stort avs..

Fakta: Tips till arbetsgivare

Sunday Dolph Christopher: Våga öppna er och testa oss, var inte rädda. Idag finns ett stort avstånd mellan oss, men om vi lär känna varandra blir det lättare.

Mariana Morosanu: Ta hjälp av Arbetsförmedlingen och liknande aktörer om vilka regler och lagar som gäller - det finns hjälp att få.

Sedan dess har Sunday Dolph Christopher jobbat. Bland annat har han gjort en musikvideo till Jill Svensson och så är han med i ett dokumentärfilmprojekt om integration.

— Idag är jag inte beroende, jag har inget bidrag eller någon ersättning, nu jobbar jag. Nu är jag inte en ekonomisk börda, nu är jag en resurs, säger han.

På teatern

Under torsdagens jobbmässa för nyanlända och asylsökande höll Sunday Dolph Christopher i en förläsning i den delen av programmet som riktade sig till de utställande företagen och organisationerna. Här deltog även Arbetsförmedlingen, företag med god erfarenhet av integrationsarbete, Länsstyrelsen med flera.

På eftermiddagen minglade sedan företag och arbetssökanden med varandra inne på Jönköpings teater på Hovrättstorget. Förhoppningen är att fler ska hitta en väg in på den svenska arbetsmarknaden - precis som Sunday Dolph Christopher gjorde.

Fakta: Tips till arbetssökande

”Mitt råd är att man är positiv. Om jag säger till mig själv ”Jag vill, jag kan, jag ska..

Fakta: Tips till arbetssökande

”Mitt råd är att man är positiv. Om jag säger till mig själv ”Jag vill, jag kan, jag ska” så klarar man det lättare. Ibland vill man ge upp. Ibland är livet på paus. Men låt inte problemen stoppa dig. Tappa inte självförtroendet, fortsätt kämpa. Sluta lev i din egen bubbla. Man måste tänka utanför boxen, leta efter mötesplatser, gå till event och skapa kontakter. Vi måste bygga broar.”

Sunday Dolph Christopher, filmare med rötterna i Nigeria

Fakta: Deltagande företag och organisationer

Brenderup Group, Flodin Bemanning, Ikea Torsvik, Alpha CE, Husqvarna Group AB, Mutual Benefits Gö..

Fakta: Deltagande företag och organisationer

Brenderup Group, Flodin Bemanning, Ikea Torsvik, Alpha CE, Husqvarna Group AB, Mutual Benefits Göteborg, Cybercom Jönköping, Region Jönköpings län, Webbhjältarna, Taste Jkpg, One Partner Group, Jönköping University, Netto, Jönköpings kommuns Kultur och fritid, ABF, Folkuniversitetet, Sveriges körförbund Småland, Ungikör, Svenska kyrkan, Smålands musik och teater samt VI-Hubb.

Källa: Integrera mera